Reclamă

Prim-ministrul indian Narendra Modi a ajuns luni la Moscova pentru prima sa vizită în Rusia de la declanșarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei. India caută să își mențină alianța tradițională cu Moscova și strategia de poziționare autonomă. Cei doi lideri se vor întâlni luni și marți pentru a face schimb de idei „asupra mai multor subiecte regionale și mondiale”.

Potrivit Kremlinului, Modi, care a fost reales în iunie la conducerea Indiei, va avea o întrevedere informală în tet-a-tet cu Vladimir Putin luni seara. Marți, cei doi vor mai avea o întrevedere pentru discuții extinse, înainte ca liderul indian să își continue drumul spre Viena, informează AFP, citat de Agerpres.

„Sunt nerăbdător să trec în revistă cooperarea noastră bilaterală cu prietenul meu Vladimir Putin și să fac schimb de idei asupra mai multor subiecte regionale și mondiale”, a declarat Modi luni, citat într-un comunicat.

Rusia este un furnizor-cheie de arme și petrol la prețuri mici în India, în pofida faptului că actuala confruntare cu Occidentul și apropierea de China, în contextul conflictului în Ucraina, au avut un impact asupra relațiilor cu New Delhi.

Premierul indian va discuta cu președintele rus despre „dezvoltarea relațiilor ruso-indiene tradițional amicale, precum și agenda internațională”, potrivit Kremlinului.

În ultimii ani, SUA și aliații lor occidentali au cultivat legăturile cu New Delhi pentru a contracara influența Chinei în regiunea Asia-Pacific, făcând totodată presiuni asupra Indiei să se îndepărteze de Moscova. Cu toate acestea, India a refuzat să condamne explicit atacul Rusiei împotriva Ucrainei și s-a abținut să voteze rezoluțiile ONU împotriva Moscovei.

Potrivit expertei Swasti Rao de la Manohar Parrikar Institute for Defence Studies and Analyses, conflictul din Ucraina a „transformat” relațiile Indiei cu Moscova, subliniind că noi provocări au apărut.

Precedenta vizită în Rusia a lui Narendra Modi datează din 2019. Doi ani mai târziu, la sfârșitul lui 2021, el l-a primit pe Vladimir Putin la New Delhi. Cel mai recent, cei doi lideri s-au întâlnit oficial în septembrie 2022, în Uzbekistan, în timpul unui summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai.

Rusia și India au o relație strânsă după Războiul Rece, Rusia fiind principalul furnizor de arme pentru India. În ultimii ani, importurile de arme ruse au scăzut, iar India a comandat avioane Rafale franceze pentru forțele sale aeriene.

În urma atacului rus din februarie 2022, India a achiziționat importante cantități de petrol rusesc vândute la prețuri reduse, reorientate de Moscova din cauza sancțiunilor occidentale. Această mișcare a atras critici din partea guvernelor occidentale.

Există și posibile subiecte de tensiune, cum ar fi apropierea tot mai mare dintre Moscova și Beijing, rivalul chinez al Indiei.

După Moscova, Narendra Modi se va deplasa la Viena, pentru prima vizită a unui lider indian în capitala austriacă din 1983 încoace.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro