Reclamă

La o bază militară poloneză din Tomaszów Mazowiecki, situată la sud-vest de Varșovia, 200 de civili învață să tragă cu arme de foc, să lanseze grenade și să se familiarizeze cu diverse tactici militare, informează AFP.

Acest sezon de antrenament este unul dintre cele aproximativ 20 de proiecte propuse de armata poloneză civililor, în contextul războiului din Ucraina și al tensiunilor amplificate la frontiera cu Republica Belarus.

„Am doi copii, aș vrea să învăț bazele supraviețuirii și ce trebuie făcut într-o situație periculoasă”, a declarat Monika Ludwiczack, o secretară de școală în vârstă de 41 de ani. „Poate că într-o zi va trebui să-mi apăr propriii copii”, a adăugat ea.

La fel ca Monika Ludwiczack, unii dintre participanți țin o armă în mâini pentru prima dată, în timp ce alții vor să se familiarizeze cu noi arme și tactici. „Nu știu în ce direcție vor evolua lucrurile, însă vrem să fim pregătiți”, a spus Tomasz Sandkowski, un investitor de 54 de ani, care a făcut în trecut stagiul militar. „Ultimii doi ani au întărit această nevoie”, a adăugat el, evocând războiul din Ucraina.

Polonia, susținător important al Kievului, se confruntă de asemenea cu probleme de securitate la frontiera sa estică cu Republica Belarus, aliat al Rusiei. Guvernul polonez acuză autoritățile belaruse că încurajează migranții să treacă frontiera în Uniunea Europeană în cadrul unei forme de „război hibrid”.

În luna iunie, un soldat polonez a murit înjunghiat în timp ce migranți încercau să intre în Polonia, în circumstanțe care fac încă obiectul unei anchete, notează AFP, citată de Agerpres.

Armata poloneză organizează sesiuni de formare militară gratuite de opt ore, considerate o ocazie de a suscita interesul unor potențiali recruți. Din totalul celor 200 de persoane prezente la antrenamentul din Tomaszow Mazowiecki, 10% au declarat că iau în calcul o viitoare angajare în cadrul armatei. „Participând la un asemenea proiect, un voluntar poate vedea în interiorul a ceea ce seamănă cu viața în armată”, explică sublocotenenta Borek, care a solicitat să nu-i fie dezvăluit numele complet și care lucrează la centrul de recrutare din Tomaszów Mazowiecki. „În fiecare an, avem tot mai mulți voluntari”, a adăugat ea.

„Vedem ce se întâmplă în Ucraina”, a subliniat locotenent-colonelul Zbigniew Kowalski de la cea de-a 25-a brigadă de cavalerie aeriană din același oraș. „Știm bine ce competențe ar trebui să aibă populația pentru a face față mediului actual”, a subliniat el.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro