Reclamă

Comunitatea internaţională trebuie „să creeze condiţii pentru un dialog direct” între Rusia şi Ucraina şi „să asigure asistenţă” în acest sens, a declarat luni preşedintele Chinei, Xi Jinping, în cadrul unei întâlniri la Beijing cu premierul ungar Viktor Orban, potrivit EFE şi AFP.

„Este în interesul tuturor părţilor să se caute o soluţie politică printr-o încetare rapidă a focului”, a afirmat Xi, potrivit unei declaraţii transmise de televiziunea de stat CCTV și citate de Agerpres. Liderul chinez i-a mulţumit lui Orban pentru „eforturile sale de a găsi o soluţie politică la criza din Ucraina” şi a asigurat că Beijingul şi Budapesta „împărtăşesc aceleaşi idei de bază” şi lucrează „în aceeaşi direcţie”.

„China a promovat în mod activ pacea şi negocierile de pace şi a încurajat şi sprijinit toate eforturile care duc la o soluţionare paşnică a ‘crizei’”, a adăugat Xi, subliniind că accentul ar trebui pus pe evitarea extinderii ostilităţilor în alte locuri şi nedegradarea situaţiei. De asemenea, a subliniat că „doar atunci când marile puteri vor da dovadă de energie pozitivă, în loc de energie negativă, acest conflict va putea vedea licărirea speranţei unei încetări a focului cât mai repede posibil”.

Premierul ungar Viktor Orban a apreciat inițiativele Chinei și a afirmat că Beijingul „nu numai că iubeşte pacea în faţa unei situaţii mondiale turbulente”, dar a prezentat şi „o serie de iniţiative constructive”, demonstrând că este o „forţă stabilizatoare pentru pacea mondială”. Orban a transmis că Budapesta „acordă o mare valoare şi importanţă rolului şi influenţei Chinei” și a declarat că Ungaria „este în favoarea consolidării cooperării cu China” şi se opune „formării de clici şi blocuri”.

Mai mult, Orban, care a aterizat luni la Beijing pentru o vizită neanunţată, a menționat pe rețeaua de socializare X că motivul vizitei sale în China este că această ţară „este o putere-cheie în crearea condiţiilor pentru pace în Ucraina”.

Vizita controversată a lui Orban la Moscova săptămâna trecută, unde s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin, a stârnit reacţii negative din partea partenerilor europeni ai Budapestei, care au întrerupt toate legăturile cu Rusia după invazia acesteia în Ucraina, în februarie 2022. Ulterior, Orban s-a întâlnit şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, căruia i-a cerut să ia în considerare negocierea unei încetări a focului.

În cadrul întâlnirii cu Viktor Orban, Xi Jinping a felicitat Ungaria pentru preluarea preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene și a subliniat că „nu există contradicţii politice sau conflicte fundamentale de interese între China şi UE”. De asemenea, Xi a declarat că relaţia Beijing-Bruxelles „are o semnificaţie strategică şi un impact global” și că ar trebui să fie menţinută stabilă şi sănătoasă.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, a subliniat că deținerea președinției semestriale de către Ungaria „nu implică nicio reprezentare externă a Uniunii”. Premierul estonian Kaja Kallas, viitorul șef al diplomaţiei europene, a criticat și ea vizita lui Orban la Moscova.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro