Reclamă

Locuitorii Barcelonei au organizat un protest inedit, manifestându-și exasperarea față de numărul mare de turiști care le vizitează orașul. Mii de persoane au ieșit în stradă, înarmate cu pistoale cu apă, și au stropit turiștii aflați la terase, cerându-le să plece acasă. Oamenii sunt nemulțumiți de impactul turismului asupra prețurilor locuințelor și a calității vieții.

Manifestația, desfășurată sub sloganul „Turiști, plecați acasă!”, a fost un răspuns la creșterea masivă a închirierilor de apartamente pe termen scurt, în regim hotelier, care a dus la scumpirea chiriilor. Protestatarii susțin că nu își mai permit să trăiască decent în propriul oraș.

Unul dintre manifestanți a declarat: „Am venit aici pentru a demonstra împotriva „turistificării” în masă aici, la Barcelona. În ultimii ani, orașul s-a transformat complet în serviciul turiștilor. Ceea ce ne dorim noi este un oraș pentru cetățeni.”

Criticii turismului excesiv denunță în principal efectul acestuia asupra prețurilor locuințelor. Conform datelor oferite de Primăria Barcelonei, chiriile au crescut cu 68% în ultimul deceniu. În plus, aceștia subliniază consecințele nefaste asupra companiilor locale, mediului și condițiilor de muncă ale angajaților locali.

Conform consiliului municipal al Barcelonei, orașul a fost vizitat de peste 12 milioane de turiști anul trecut. Datele arată că, la nivel național, turismul în Spania reprezintă 12,8% din PIB și asigură 12,6% din locurile de muncă.

Protestul de la Barcelona evidențiază frustrarea generală a rezidenților locali care se simt depășiți de numărul mare de turiști și de schimbările aduse de aceștia în viața de zi cu zi a orașului.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro