Reclamă

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a sosit luni la Beijing, unde a fost primit de președintele chinez Xi Jinping. Aceasta este a treia deplasare surpriză a lui Orban de la preluarea de către Ungaria a președinției rotative a Uniunii Europene la începutul lunii iulie, după ce săptămâna trecută liderul maghiar a călătorit în Ucraina și Rusia, în ceea ce el numește o „misiune de pace”.

„Misiunea de pace a premierului Viktor Orban continuă”, a declarat luni Bertalan Havasi, șeful de presă al premierului, pentru agenția de presă de stat MTI, potrivit Reuters și News.ro.

Pe conturile de pe rețelele de socializare ale lui Viktor Orban au apărut imagini cu el dând mâna cu liderul chinez Xi Jinping.

„China este o putere-cheie în crearea condițiilor de pace în războiul dintre Rusia și Ucraina. De aceea am venit să mă întâlnesc cu președintele Xi la Beijing, la doar două luni după vizita lui oficială la Budapesta”, se arată în mesajul care însoțește poza postată pe rețeaua X.

De asemenea, mesajul poartă și eticheta #HU24EU, care înseamnă Președinția Ungariei a Consiliului Uniunii Europene, deși liderii de la Bruxelles au protestat față de turneul lui Orban și au precizat că acesta nu are niciun mandat și nu reprezintă UE, iar vizitele sale au loc exclusiv în cadrul relațiilor bilaterale.

Vizita lui Orban la Beijing vine după ce săptămâna trecută a călătorit în Ucraina și Rusia, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin. Călătoria sa la Moscova a atras reproșuri puternice din partea aliaților săi.

Ungaria, sub conducerea lui Orban, a devenit un important partener comercial și de investiții pentru China, în contrastează cu alte țări din Uniunea Europeană, care doresc să devină mai puțin dependente de a doua mare economie a lumii.

Vizita lui Orban are loc cu câteva zile înainte de un summit NATO care va aborda continuarea ajutorului militar pentru Ucraina împotriva a ceea ce alianță de apărare occidentală a numit „războiul de agresiune neprovocat” al Rusiei.

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, îl însoțește pe Orban în călătoria în China, potrivit fotografiilor de pe pagina de Facebook a lui Szijjarto.

Ministerul de Externe a anulat la sfârșitul săptămânii trecute o întâlnire prevăzută pentru luni la Budapesta cu ministrul de Externe al Germaniei și Szijjarto, a declarat vineri un oficial al Ministerului de Externe german.

Orban, un critic al ajutorului militar occidental pentru Ucraina care are cele mai calde relații dintre liderii UE cu președintele rus Vladimir Putin, a declarat săptămâna trecută că a recunoscut că nu are un mandat UE pentru călătoria la Moscova, dar că pacea nu poate fi făcută „dintr-un fotoliu confortabil la Bruxelles”.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro