Reclamă

Un muzeu din Australia a relocat opere de artă semnate Pablo Picasso într-o toaletă pentru femei, încercând să răspundă unei plângeri de discriminare depusă de un vizitator de sex masculin, conform CNN.

Două picturi și un desen de Pablo Picasso au fost inițial prezentate într-o instalație artistică numită „Ladies Lounge”, curată de Kirsha Kaechele, la Muzeul de Artă Veche și Nouă (MONA) din Tasmania. Expoziția, deschisă în decembrie 2020, era destinată exclusiv femeilor.

Instalația, concepută de Kaechele, oferea un spațiu somptuos în care femeile se puteau bucura de „gustări decadente, băuturi elegante și alte plăceri feminine”, toate servite de un majordom, în timp ce admirau operele de artă într-o cameră decorată în catifea verde.

În luna aprilie, Tribunalul civil și administrativ din Tasmania a decis că expoziția încalcă Legea antidiscriminare din Australia, în vigoare din 1998, și a ordonat muzeului să nu mai refuze intrarea „persoanelor care nu se identifică drept doamne”.

Kaechele a argumentat în fața tribunalului că restricționarea accesului bărbaților în cadrul expoziției făcea parte din conceptul artistic, menționând că intenționa să ofere o mostră a discriminării și excluderii cu care s-au confruntat multe femei de-a lungul istoriei.

Într-un e-mail, Kaechele a explicat că lucrările lui Picasso sunt acum expuse într-o toaletă modernizată, denumită „Ladies Room”, situată în incinta spațiului artistic: „În vreme ce instalația Ladies Lounge este supusă unei serii de schimbări pentru a îndeplini condițiile necesare redeschiderii, eu am făcut câteva reamenajări. M-am gândit că unele dintre băile din muzeu ar avea nevoie de o modernizare. Puțin cubism în cabine”.

Lunea trecută, Kaechele a postat pe Instagram un videoclip și imagini ale noii expoziții, subliniind că toaleta destinată doar femeilor este o premieră pentru muzeu. Ea a încurajat „toate doamnele” să se bucure de noua amenajare.

„Nu am avut niciodată toalete pentru femei la MONA înainte, toate au fost unisex. Dar apoi Ladies Lounge a trebuit să se închidă datorită unui proces intentat de un bărbat. Iar eu pur și simplu nu știam ce să fac cu toate acele Picasso-uri…”, a scris Kaechele, care este și soția proprietarului MONA, David Walsh.

Jason Lau, un vizitator din New South Wales, a fost cel care a depus plângerea de discriminare după ce nu a putut accesa expoziția „Ladies Lounge” pe 1 aprilie 2023, deși achitase taxa de intrare de 35 de dolari australieni (23 de dolari americani).

“A fost marcat destul de puternic în această privință încât să depună o plângere la Equal Opportunities Tasmania,” se arată în notele tribunalului.

După decizia tribunalului, Kaechele a anunțat că intenționează să conteste hotărârea la Curtea Supremă a statului și că explorează mai multe variante pentru a relansa conceptul „Ladies Lounge”. Printre idei se află și utilizarea unor excepții prevăzute de Legea anti-discriminare pentru a justifica o potențială discriminare de gen. În prezent, salonul rămâne închis pentru a evita obligativitatea deschiderii pentru bărbați.

Kaechele a discutat ulterior în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri publicată pe site-ul muzeului despre posibile modalități de redeschidere a „Ladies Lounge” sub alte forme, includând și variante precum biserică, școală sau toaletă.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro