Reclamă

Oamenii de știință au identificat un mecanism cerebral care are un rol vital în declanșarea migrenelor, o descoperire ce ar putea conduce la dezvoltarea de noi medicamente pentru tratarea acestei afecțiuni cronice care afectează, în medie, una din zece persoane.

Aproximativ una din zece persoane din întreaga lume suferă de migrene, iar un sfert dintre pacienți se confruntă cu o perturbare senzorială precum aura. Aceasta se caracterizează prin sclipiri de lumină, puncte oarbe, senzații de furnicături și vedere dublă, care pot apărea cu cinci până la 60 de minute înaintea durerii de cap, relatează The Independent, potrivit Agerpres.

Se știe că un val de suprimare a activității cerebrale se află în spatele migrenelor, însă mecanismul exact implicat a rămas necunoscut până acum.

Noul studiu, publicat în jurnalul Science, explică modul în care fluxul de fluide din creier și un val de perturbare al semnalului care se răspândește declanșează migrenele și induce aura.

Cercetătorii de la Universitatea Rochester din Statele Unite au declarat că aceste constatări pot servi drept bază pentru o nouă clasă de medicamente împotriva migrenei.

„Aceste descoperiri ne oferă o serie de noi ținte pentru a suprima activarea nervilor senzoriali în vederea prevenirii și tratării migrenelor și pentru a consolida terapiile existente”, a declarat Maiken Nedergaard, specialistă daneză în neurologie și coautoare a studiului.

Oamenii de știință cunoșteau faptul că aura apare atunci când există niveluri reduse de oxigen, iar fluxul sanguin este afectat într-o secțiune a creierului. Acest lucru se întâmplă atunci când celulele creierului sunt temporar depolarizate din cauza difuziei de molecule încărcate, precum glutamatul și potasiul.

Această perturbare poate radia în valuri, iar atunci când afectează centrul de procesare a vederii din creier provoacă simptome vizuale precum aura, resimțită înaintea unei dureri de cap.

Cercetătorii au descoperit o nouă rută prin care circulă aceste semnale. Ei speră că descoperirea modului în care sunt activați nervii pe această rută poate duce la dezvoltarea de noi medicamente.

„Printre moleculele identificate se numără cele deja asociate cu migrenele, dar nu știam exact cum și unde are loc acțiunea de inducere a migrenei”, a declarat Martin Kaag Rasmussen, autor al studiului.

Oamenii de știință speră că aceste potențiale ținte medicamentoase recent identificate ar putea aduce beneficii unui număr mare de pacienți care nu răspund la terapiile disponibile în prezent împotriva migrenei.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro