Reclamă

Națiunea Navajo este una dintre cele mai sărace regiuni din Statele Unite. Aproximativ 13.000 de familii din zonă nu au acces la rețeaua electrică și sunt nevoite să folosească panouri solare pentru a alimenta necesitățile esențiale: un frigider mic și câteva becuri. În contextul unor temperaturi extrem de ridicate, declarate anul trecut ca o urgență extremă de căldură, localnicii caută să beneficieze de puțin timp petrecut în aer condiționat, conform unui raport CNN.

Katherine Benally, o localnică de 74 de ani, amintește de vremurile când familia sa cultiva dovlecei, porumb și dovleac, apelând la umbră ca principal mijloc de răcorire. „Vremea nu a fost atât de călduroasă”, spune ea. Acum, Benally își dorește să poată petrece mai mult timp afară, dar să revină la confortul aerului condiționat. „Ar fi perfect”, a declarat ea zâmbind.

La fel ca alte 13.000 de familii din zonă, Benally folosește panouri solare pentru alimentarea elementelor esențiale, însă puterea nu durează toată ziua. Temperaturile ridicate din ultimii ani au subliniat urgența electrificării complete a acestei regiuni sărace. În prezent, stâlpi de curent așezați pe terenul lui Benally așteaptă să fie instalați pentru conectarea la rețeaua electrică, datorită unei inițiative non-profit numite Light Up Navajo.

În cadrul proiectului Light Up Navajo, 46 de companii de utilități din 16 state colaborează cu autoritatea de utilități a Națiunii Navajo pentru a construi zeci de kilometri de linii electrice. Zonele sunt cunoscute pentru terenurile accidentate și clima aridă, ceea ce face sarcina dificilă, dar vitală pentru sănătatea și siguranța comunității.

„Este o nebunie că asta se mai întâmplă în America”, a spus Bryan English, maistru al echipei Trico Electric Cooperative din Arizona. „Cred că nicio parte a Americii nu ar trebui să nu aibă electricitate în 2024.”

Navajo a fost mult timp bogată în surse de energie, dar națiunea a beneficiat foarte puțin de acestea. Dave Lock de la Asociația Cooperativă de Stat Electrică Grand Canyon a observat că multe zone rurale, la fel ca Navajo, nu erau profitabile pentru companiile de utilități să aducă energie din cauza distanțelor mari și izolării.

Schimbările au venit în timpul administrației președintelui Franklin Roosevelt în anii 1930, când fermierii s-au unit pentru a crea cooperative rurale, dar multe națiuni native americane au rămas în urmă cu aceste eforturi de electrificare. Locuitorii Navajo își folosesc vehiculele pentru a încărca telefoanele mobile sau pentru a beneficia de aer condiționat pentru puțin timp.

Light Up Navajo a reușit până acum să conecteze 125 de case cu 38 mile de linii electrice construite și are ca obiectiv conectarea a încă 25 de case până la sfârșitul lunii iulie. William Lee Tom Jr., de 56 de ani, a beneficiat de o nouă conexiune în această vară, după ce a trăit 15 ani fără electricitate lângă Window Rock, Arizona. „De multe ori, este pur și simplu insuportabil”, a spus el despre vremurile când dormea afară din cauza căldurii excesive.

Pe 13 iunie, echipa Light Up Navajo a instalat stâlpi de curent și a înșirat firele finale pentru a electrifica casa lui Tom.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro