Reclamă

Antreprenoarea ugandeză Juliet Tumusiime a găsit o modalitate inovatoare de a folosi tulpinile de banane care altfel ar fi aruncate, prin crearea unei afaceri care produce păr din fibre de banane, ca alternativă la extensiile sintetice.

În vârstă de 42 de ani, Tumusiime este acum director executiv și co-fondatoare a Cheveux Organique, o companie care a apărut aproape un deceniu după ce și-a dat seama de potențialul acestor deșeuri. Extensiile create de Cheveux Organique sunt biodegradabile, durabile și pot fi ușor stilizate, tratate și colorate, spre deosebire de cele sintetice care sunt populare, dar nu biodegradabile și pot conține substanțe chimice dăunătoare.

„Am vorbit cu prieteni, colegi, bărbați și femei și i-am întrebat cum aruncă părul atunci când îl scot”, spune Tumusiime. „De multe ori este pur și simplu aruncat la gunoi. Nivelul de conștientizare este foarte scăzut – majoritatea oamenilor nu realizează că poartă plastic pe cap, care poate irita pielea și cauza poluare”.

Tumusiime și echipa sa colaborează cu cultivatorii locali de banane, cumpărând tulpinile care altfel ar fi aruncate. Acestea sunt despicate, iar fibrele extrase sunt uscate și tratate înainte de a fi pieptănate pentru a obține textura de păr. Uganda este cel mai mare producător și consumator de banane din Africa, producând aproximativ 10 milioane de tone de banane pe zi și folosind tulpinile aruncate înseamnă și o contribuție la reducerea deșeurilor.

Compania vinde extensii realizate din fibre de banane în Uganda, dar și în SUA, Franța și Marea Britanie. Un pachet de 150 de grame de păr costă 50 de dolari, ceea ce este mai ieftin decât prețul obișnuit de 185 de dolari pentru părul uman, dar mai scump decât cel sintetic, ce poate fi achiziționat pentru doar 1 dolar. „Acest lucru ne îngrijorează foarte mult și încercăm să găsim modalități de a mecaniza afacerea și de a produce volume mai mari de păr în timp ce continuăm să atingem pragul de rentabilitate”, spune Tumusiime.

Startup-ul Cheveux Organique, care în prezent angajează 25 de angajați permanenți și 100 de lucrători cu jumătate de normă pentru colectarea deșeurilor, planifică deschiderea unor centre regionale. Acestea vor funcționa ca centre de extracție și educare pentru tineri, oferindu-le competențe în domeniul gestionării deșeurilor și operării mașinilor de extracție.

„Vrem să ne asigurăm că acest brand este un nume cunoscut”, spune Tumusiime. „Vrem să devenim lideri în această industrie, în ciuda provocărilor. Dar sunt pasionată de ceea ce fac. Nu am de gând să renunț. Fac tot posibilul pentru a mă asigura că îmi ating obiectivele și realizez viziunea pentru care am înființat această organizație”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro