Reclamă

Președintele Asociației Forțelor Armate Germane, Andre Wustner, a criticat dur suma propusă de Guvern în proiectul de buget al Germaniei pentru anul 2025 destinată armatei, potrivit Agerpres.

Potrivit președintelui Asociației Forțelor Armate Germane, creșterea cheltuielilor pentru apărare propusă în proiectul de buget al Germaniei pentru anul 2025 este considerată insuficientă pentru a corecta situația actuală de securitate și pentru a-și asuma responsabilitatea față de lume, conform unei relatări dpa de duminică. „Guvernul german poate dori să treacă prin această perioadă legislativă cu acest buget, dar Bundeswehr (armata) ca parte esenţială a arhitecturii noastre de securitate – şi, prin urmare, noi toţi – plătim preţul”, a declarat acesta. Andre Wustner reprezintă interesele a aproximativ 200.000 de soldați activi.

Președintele organizației a spus că armata are nevoie de mai mulți bani ca să acopere cheltuielile legate de energie, consumabile, truse de scule speciale și personal. Andre Wustner avertizează că fără o creșetere a bugetului, extinderea recent lansată a capacităţii ar începe rapid să se blocheze din nou. Proiectul preliminar de buget național pentru 2025, adoptat vineri, prevede o creștere a cheltuielilor militare germane cu doar 1,2 miliarde de euro, mult sub cele aproximativ 7 miliarde de euro solicitate de ministrul apărării, Boris Pistorius.

După săptămâni de negocieri dificile, liderii coaliției guvernamentale germane au ajuns la un acord privind bugetul național, în urma unor consultări care au avut loc în cursul nopții de joi spre vineri. Ministrul de finanțe Christian Lindner, din Partidul Liber Democrat (FDP), pro-business, refuză să relaxeze constrângerile privind datoria țării legată de cheltuielile guvernamentale, în timp ce Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz exclude reducerile în cheltuielile sociale. Aceste decizii par să afecteze negativ forțele armate germane, la doar doi ani după anunțul lui Scholz privind un program istoric de reînarmare.

În discursul său, Wustner a descris situația de securitate din Europa ca fiind „cea mai periculoasă de la căderea Cortinei de Fier”. El a vorbit despre instabilitatea politică și incertitudinea cu privire la angajamentul Washingtonului față de securitatea Europei, în cazul în care alegerile prezidențiale din noiembrie ar conduce la o a doua președinție a lui Donald Trump.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro