Reclamă

Salvamontiştii au transmis, duminică, mai multe recomandări şi sfaturi cu privire la ce trebuie şi ce nu trebuie să facă turiştii când se află pe munte în timpul unei furtuni. În zonele montane înalte, vremea se poate schimba brusc, iar prognoza se poate înrăutăţi frecvent, atrag atenția aceștia.

Primul sfat al salvamontiştilor către turişti este să nu ignore prognoza meteo, scrie News.ro. „Indiferent de traseul pe care urmează să îl faci, că e zonă de creastă sau nu, consultă prognoza şi nu te aventura în cazul în care sunt anunţate furtuni puternice. Sunt o multitudine de aplicaţii care îţi arată, aproape în timp real, starea şi evoluţia vremii şi a precipitaţiilor. Poţi vizualiza direct pe mobil harta radar ANM sau instala aplicaţii precum Weather&Radar”, au transmis salvamontiștii.

Acestia consideră că este important să se recunoască primele semne ale furtunii:

Salvamontiştii explică faptul că, pentru a fi cât de cât în siguranţă într-o grotă, trebuie să ai cel puţin 1 m distanţă de pereţii laterali, 3 m distanţă deasupra capului şi cel puţin 20 m faţă de intrare.

În cazul în care nu mai e timp să cobori într-o zonă cât de cât mai sigură şi fulgerele sunt deja în jurul tău, părerile sunt împărţite vis-a-vis de accesoriile outdoor şi telefonul în timpul furtunii. Dacă nu te simţi în siguranţă cu ele lângă tine le poţi „abandona” mai departe de tine, cel puţin 30 m.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro