Reclamă

Militari chinezi au aterizat sâmbătă în Belarus, unde vor participa la manevre comune împotriva terorismului, programate în perioada 8-19 iulie, a anunţat Ministerul Apărării belarus pe canalul său de Telegram, informează dpa, potrivit Agerpres.

„Antrenamentele comune vor contribui la un schimb de experienţă, vor îmbunătăţi cooperarea între unităţi belaruse şi chineze şi vor pune bazele unor viitoare evoluţii în relaţiile belaruso-chineze în sfera pregătirii comune a trupelor,” a declarat instituţia belarusă.

Ministerul belarus nu a oferit detalii despre modul de desfăşurare a manevrelor şi nici despre numărul militarilor chinezi implicaţi. Fotografii publicate de Ministerul Apărării belarus arată un avion cargo chinez capabil să transporte sute de soldaţi.

Ministerul Apărării de la Beijing a confirmat duminică informaţia, precizând că manevrele vor avea loc la jumătatea lunii iulie lângă Brest, potrivit Xinhua. Această instruire, care face parte din planul de acest an şi dintr-un acord reciproc între cele două ţări, se va axa pe operaţiuni de combatere a terorismului.

Ministerul chinez a adăugat că exerciţiile cu echipe mixte vor implica desfăşurarea comună a operaţiunilor de salvare a ostaticilor şi a unor misiuni de combatere a terorismului.

Tensiunile dintre Belarus şi Occident sunt în creştere, în special în contextul crizei din Ucraina. Recent, acestea s-au deteriorat şi mai mult. Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a descris în mod repetat Occidentul ca fiind o ameninţare pentru ţara sa. Lukaşenko, un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a autorizat Moscova să staţioneze arme nucleare tactice pe teritoriul belarus.

Belarusul a suplimentat recent trupele la graniţa cu Ucraina, invocând provocări din partea ţării vecine. Kievul a declarat că se simte ameninţat de Belarus, mai ales având în vedere că trupele ruse care au invadat Ucraina în februarie 2022 au venit şi de pe teritoriul belarus.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro