Reclamă

Așezat în vârful unui deal de pe insula italiană Sicilia, Agrigento este paradisul turiștilor. Sub structurile arheologice și relicvele din Valea Templelor se află un sistem de apeduct vechi, asemănător unui labirint, care captează apa și astăzi. Dar apeductul, precum și altele construite în timpurile moderne, sunt atât de secate încât micile hoteluri și pensiuni din oraș și de pe coasta din apropiere sunt forțate să refuze turiștii. Acestea nu au suficientă apă pentru a le garanta oaspeților o toaletă la care se poate trage apa sau un duș după o zi petrecută în căldura verii, relatează CNN.

Sicilia a început să impună restricții de apă în februarie, când regiunea a declarat stare de urgență pe fondul unei secete necruțătoare. Infrastructura ineficientă și învechită nu a făcut decât să agraveze penuria de apă, care a afectat deopotrivă turismul și agricultura, două sectoare esențiale pentru economia Siciliei.

Încă de la finalul iernii, regiunea a declarat starea de urgență din cauza secetei extreme. Astfel, în această vară, mai multe hoteluri și pensiuni din Sicilia nu au suficientă apă pentru a le garanta turiștilor funcționarea normală a toaletelor și dușurilor. Infrastructura defectuoasă și învechită nu a făcut decât să agraveze situația, care are un efect negativ asupra turismului și agriculturii, sectoare foarte importante pentru economia Siciliei.

Unele comunități din zonă sunt nevoite să reducă consumul de apă și cu 45%. Asta înseamnă că robinetele nu mai furnizează apă decât într-un anumit interval orar și că aprovizionarea este oprită peste noapte. Alte părți ale Italiei se confruntă, de asemenea, cu secetă, dar numai în Sicilia este clasificată drept „extremă”.

Hotelurile avertizează turiștii în privința acestor lipsuri și chiar îi ajută să își facă rezervări în alte locuri de pe insulă, unde restricțiile nu sunt așa dure sau nu sunt în vigoare. La una dintre pensiunile din Agrigento, proprietarii au montat filtre la dușuri și chiuvete care reduc cantitatea de apă ce curge prin robinete și dușuri, pentru a economisi cât mai multă apă, însă clienții se plâng de acest aspect.

Guvernul regional sicilian a cerut Romei subvenții pentru a importa apă de pe continent, dar nu există încă un plan concret pentru a ajuta insula.

Seceta afectează, de asemenea, agricultura, inclusiv producția de citrice. Agricultorii folosesc acum jumătate din cantitatea de apă pe care o utilizau în mod normal, iar majoritatea culturilor s-au uscat.

Producătorii se așteaptă ca producția să scadă cu 25% în 2024 față de anul trecut, în lipsa unor ploi consistente. Sicilia a înregistrat cea mai mare temperatură din Europa, în august 2023, când orașul Siracuza a atins 48,8 grade Celsius.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro