Reclamă

Cel de-al doilea tur al alegerilor legislative franceze are loc duminică, iar Rassemblement National (RN) al lui Jordan Bardella este aproape de a obține o victorie istorică. Potrivit ultimelor sondaje, partidul de extremă dreapta ar putea să devină principala forță politică în Adunarea Națională, însă fără a asigura majoritatea absolută.

Ministrul de Interne al Franței, Gérald Darmanin, a declarat vineri că autoritățile au înregistrat peste 50 de agresiuni fizice asupra candidaților și activiștilor electorali în timpul campaniei. Într-un efort de a preveni violențele, au fost trimiși suplimentar 30.000 de polițiști pe străzi.

După ce Emmanuel Macron a dizolvat Adunarea Națională, ca urmare a rezultatelor nefavorabile în urma alegerilor europene, Franța se află acum într-un moment critic. RN al lui Bardella a obținut deja 33,4% în primul tur, însă ultimele sondaje realizate de Ipsos-Talan și Elabe indică o cursă strânsă duminică.

Potrivit sondajelor Ipsos-Talan pentru Le Monde, France Televisions și Radio France, RN și aliații săi ar putea obține între 175 și 205 mandate, în timp ce Noul Front Popular ar obține între 145 și 175 de locuri și Ensemble, majoritatea prezidențială, între 118 și 148 de mandate.

Un alt sondaj realizat de Institutul Elabe pentru BFMTV și La Tribune Dimanche arată că RN ar putea obține între 200 și 230 de mandate, consolidându-și poziția ca prima forță politică în Adunarea Națională, dar fără a avea majoritatea absolută.

Jordan Bardella, supranumit „Regele TikTok” datorită popularității sale pe rețelele sociale, a reușit să atragă numeroși tineri alegători, contribuind la performanțele partidului. „Suntem pregătiți să guvernăm”, a declarat Bardella recent într-un interviu pentru RTL.

În plus, Bardella a subliniat într-un interviu că „vremurile s-au schimbat”, adresându-se astfel celor care încă se tem de ascensiunea extremei drepte. Dacă RN reușește să își mențină poziția în turul doi, Bardella ar putea deveni primul premier de extremă dreapta din istoria celei de-a Cincea Republici Franceze.

Primele voturi pentru al doilea tur au fost deja exprimate sâmbătă în Saint-Pierre-et-Miquelon și alte teritorii franceze de peste mări. Urnele din Franța metropolitană se vor deschide duminică dimineața la ora 8.00 (9.00 ora României).

Recapitulativ, în acest al doilea tur se va decide dacă Rassemblement National al lui Jordan Bardella va reuși să devină forța politică dominantă în Adunarea Națională, fără a asigura majoritatea absolută, conform sondajelor recente.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro