Reclamă

În timp ce în multe dintre localitățile din România primăriile au impus restricții la apă din cauza secetei, într-o comună din Gorj, localnicii nu duc deloc lipsă de apă. Ba chiar, cu dezlegare de la autoritățile locale, oamenii udă grădinile și își spală mașinile cu apa din rețeaua publică.

Se întâmplă în Roșia de Amaradia, unde primăria a obținut fonduri europene pentru a fora puțuri la peste 200 de metri adâncime. Apa este bună și de băut, iar investiția totală se ridică la 700 de mii de lei, potrivit Pandurul.ro.

Pentru localnicii din Roșia de Amaradia, comună afectată serios de minerit, perioada verii nu implică nicio restricție în ceea ce privește consumul de apă din rețea.

„Localitatea noastră a fost grav afectată de alunecările de teren din cauza lucrărilor de exploatare minieră. Lucrările au afectat inclusiv pânza freatică, motiv pentru care noi a trebuit să forăm sub nivelul de exploatare al unității miniere, să putem ajunge la o pânză freatică bogată. Avem ultimul puț forat la 253 de metri. Nu am avut niciodată probleme cu apa și nici nu am impus vreodată restricții. Apa este ieftină, 2 lei metrul cub, oamenii au apometre și plătesc atât cât consumă. Rețeaua e administrată de noi”, a declarat primarul din Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman.

Localnicii confirmă situația favorabilă. „Apă e continuu. Niciodată nu a fost oprită! Avem voie de la primărie să udăm grădinile, ce avem – cartofi, legume, tot”, a spus un localnic.

Un alt localnic a adăugat: „E apă la discreție. Udăm grădinile, porumbii, spălăm mașinile. E și ieftină și ne permitem”.

Întreaga investiție s-a ridicat la aproximativ 700 de mii de lei, iar primăria a accesat fonduri europene în acest sens. Apa care ajunge la localnici este bună și de băut, întrucât sistemul a fost dotat și cu stație de filtrare, potrivit sursei citate.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro