Reclamă

Războiul din Ucraina și obținerea victoriei în acest conflict au devenit prioritatea zero a lui Vladimir Putin. Kremlinul recurge în prezent la diverse soluții financiare pentru atingerea acestui obiectiv, cum ar fi creșterea taxelor, crearea de fonduri suverane, împrumuturi de pe piața internă și tipărirea de bani, conform unei analize a publicației Kyiv Independent.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a dezvăluit teoria lui Putin conform căreia victoria Rusiei poate fi obținută prin menținerea „câștigurilor teritoriale minimale pe termen indefinit”. Economia și industria ruse fiind deja pe picior de război permit susținerea îndelungată a conflictului.

„Occidentul trebuie să accelereze acordarea sprijinului de care Ucraina are nevoie pentru a putea declanșa operațiuni contraofensive care să invalideze această teorie a victoriei promovate de Putin și pentru a evita o prelungire a războiului, astfel încât să asigure o pace acceptabilă pentru Ucraina și partenerii săi”, se arată în analiza ISW.

Rusia deține în acest moment inițiativa pe frontul din Ucraina și continuă să avanseze, cucerind recent două sate în estul țării. Aceste avansuri par a fi parte din noua strategie a Moscovei, care vrea să arate că deține resurse aparent inepuizabile de a menține acest status quo pe câmpul de luptă.

„Economiștii aflați la cârma sistemului financiar al Rusiei au încercat până acum să țină sub control cheltuirea banului public, influxul de capital și inflația”, conform Kyiv Independent. Publicația îl citează pe analistul politic rus Dmitri Oreșikin, care arată că șefa Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Naiulina, încearcă să controleze politica monetară a țării, în contextul creșterii constante a cheltuielilor pentru războiul din Ucraina.

În 2023, Rusia a cheltuit echivalentul a 75 miliarde de dolari pe bugetul apărării, sumă care va crește la 120 miliarde de dolari în 2024. Aceasta reprezintă 6% din PIB-ul Rusiei, în timp ce cheltuielile țărilor NATO sunt de 2% din PIB. Deficitul bugetar al Rusiei a fost de circa 47 miliarde de dolari în 2022 și a scăzut la 38 miliarde de dolari în 2023. Pentru 2024, deficitul este prognozat la 1,1% din PIB.

Ministerul rus al Finanțelor a anunțat în mai 2024 un plan de creștere a taxei pe venit de la 15% la 22% pentru veniturile ce depășesc 28.000 de dolari/an și a taxei pe corporații de la 20% la 25%. „Această creștere a taxelor este legată de cheltuielile pentru război”, a declarat economistul rus Andre Movcian.

Rusia încă înregistrează venituri mari din vânzările de petrol și gaze, crescând în 2022 cu 28%. În 2023, însă, veniturile au scăzut cu 24%, dar în 2024 au crescut din nou după reorientarea către piețele din China și India.

Încă din 2008, Rusia a creat un Fond Național de Investiții pentru echilibrarea bugetului și finanțarea industriei de război. Duma a anunțat că 15 miliarde de dolari din acest fond vor fi folosiți pentru balanța bugetară în 2024. De asemenea, banca centrală a Rusiei finanțează războiul prin tipărire de bani, măsură care a dus la creșterea inflației la 7,24% în 2023.

„Putin și-a creat o teorie a victoriei pe considerentul că forțele ruse vor fi capabile să continue avansuri minime pentru a împiedica Ucraina să organizeze operațiuni contraofensivă de succes și să câștige un război de uzură împotriva forțelor ucrainene”, se arată în analiza ISW.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro