Reclamă

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența cazurilor de tuberculoză, înregistrând al treilea an consecutiv de creștere. Situația este agravată de lipsa de prevenție și utilizarea ineficientă a echipamentelor medicale moderne primite prin finanțare internațională.

„Au luat de la școală, de la grădiniță și exact așa mi s-a întâmplat și mie. Acum mi s-a redeschis boala din nou și trebuie să mă internez pentru a urma tratamentul”, a declarat o femeie care s-a îmbolnăvit, alături de cele două fete ale sale.

Problema este exacerbată în comunitățile consumatorilor de droguri. „TBC-ul a început să se răspândească rapid printre noi. Nu ne tratăm și nu purtăm mască, iar în comunitatea noastră am pierdut recent patru persoane, inclusiv un tânăr prieten”, a relatat un pacient de la Institutul „Marius Nasta”.

Ministerul Sănătății a achiziționat echipamente de radiologie portabile în valoare de 150.000 de euro din fonduri obținute de la Fondul Global. Acestea ar fi trebuit folosite în județele cu incidență ridicată ale tuberculozei, cum sunt Botoșani, Iași, Vaslui, Tulcea și Maramureș, pentru diagnosticarea rapidă în comunități izolate.

„Pe noi ne-ar ajuta să mergem în comunitate, în loc să deplasăm pacienții peste zeci sau sute de kilometri. Maramureșul e un județ vast și este important să ajungem în comunitățile defavorizate”, a explicat Mădălina Dragoș, medic primar pneumolog.

Cu toate acestea, echipamentele stau neutilizate din cauza lipsei de autorizație de la CNCAN. „Aparatul de radiologie a fost repartizat spitalului nostru la începutul anului 2023 și de atunci nu a fost folosit niciodată”, a specificat Dragoș.

Ștefan Răduț, președintele unei Asociații de Pacienți, a adăugat: „E tragic că le ținem în cutie și nu le folosim. Pot diagnostica o grămadă de oameni în acele județe, nu neapărat cu TBC, ci și cu alte boli pulmonare.”

Ministerul Sănătății trebuie să finalizeze documentele necesare pentru obținerea autorizării. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat: „O să verific situația, să găsim o finalitate cât mai rapidă și de instalare, pentru că screening-ul pentru tuberculoză este important nu doar pentru pacienții depistați, ci și pentru prevenirea răspândirii bolii.”

Digi24 a obținut corespondența dintre Ministerul Sănătății și Comisia pentru Controlul Activităților Nucleare, care arată că echipamentele au fost achiziționate de la un furnizor neautorizat de CNCAN. Deși ministerul a fost informat încă de la începutul anului că trebuie să furnizeze documente suplimentare, solicitarea de acreditare nu a fost încă depusă.

Între timp, medicii se confruntă și cu lipsa de personal. În programul național de tuberculoză sunt aproape 800 de doctori, distribuiți inegal în țară. „Suntem puțini medici incluși în programul național de diagnostic și control al tuberculozei și nu reușim să acoperim necesarul la nivel național”, a declarat Dragomir Cristina Antonela, medic primar pneumolog.

Incidența tuberculozei în România este de 48 de cazuri la 100.000 de locuitori, în creștere față de 2022 și 2021. Anul trecut au fost aproape 10.000 de cazuri, jumătate fiind în rândul copiilor. „Este o boală pentru care avem tratament și diagnostic, dar ne lipsește atenția liderilor și finanțarea adecvată”, a afirmat Lucica Dițiu, director executiv Stop TBC.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro