Reclamă

Cehia a îndemnat, joi, noi posibili donatori să se ralieze iniţiativei sale menite să furnizeze muniţii Ucrainei în faţa invaziei rusești, subliniind că mai multe contribuţii sunt necesare pentru a atinge obiectivul de 800.000 de obuze livrate armatei ucrainene, informează AFP. 18 ţări participă deja la proiect şi primul lot de muniţii cumpărate în afara Europei în cadrul acestei iniţiative a sosit în Ucraina.

„Dacă vrem să atingem obiectivul de 800.000 de unităţi, avem nevoie de mai mulţi donatori. Ştim că muniţii sunt disponibile”, a declarat ministra cehă a apărării, Jana Cernochova. „Suntem gata să furnizăm până la 500.000 de obuze de artilerie de calibru mare anul acesta şi această sumă este acoperită financiar”, a adăugat ea.

Potrivit Janei Cernochova, 15 ţări au furnizat fonduri pentru achiziţii, altele contribuind prin alte mijloace. Tomas Kopecny, trimisul guvernului ceh pentru reconstrucţie a Ucrainei, a declarat în luna mai că Cehia a strâns 1,7 miliarde de euro ce permit achiziţia primelor 500.000 de obuze. El a citat Canada, Danemarca, Germania, Ţările de Jos şi Portugalia printre contributori.

Presa cehă a menţionat statele baltice, Belgia, Finlanda, Islanda, Luxemburg, Norvegia şi Slovenia printre ţările dornice să se ralieze campaniei. Jana Cernochova a subliniat că în ceea ce priveşte prima livrare, „datorită Germaniei, am putut livra până la 50.000 de obuze Ucrainei”. Ea nu a oferit alte detalii.

Campania compensează în parte faptul că UE nu a reuşit să-şi ţină promisiunea de a furniza un milion de obuze Ucrainei înainte de sfârşitul lui martie, din cauza capacităţilor de producţie limitate. Pentru aceasta, cehii s-au întors către pieţele ţărilor terţe.

Potrivit Janei Cernochova, Cehia caută muniţie în ţări care nu se opun direct Rusiei, dar care „au mijloace de a ajuta Ucraina”. Ea a precizat că Ucraina va avea nevoie de 200.000 de obuze pe lună în timpul următorilor doi ani pentru a face faţă Rusiei.

Prim-ministrul guvernului ceh, Petr Fiala, a declarat, joi, că ţara sa a contribuit cu 37 de milioane de dolari. Iniţiativa funcţionează bine, a declarat Fiala. „Vom furniza de acum zeci de mii de obuze pe lună”, a adăugat el.

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a recunoscut, în iunie, că ţara sa a vândut pentru sute de milioane de euro muniţii către ţări occidentale şi care probabil au servit Ucrainei în lupta împotriva Rusiei.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro