Scriitorul Varujan Vosganian a fost ales noul președinte al Uniunii Scriitorilor din România, obținând 660 de voturi din 740 de voturi exprimate, conform unui anunț al Uniunii pe Facebook.
Alegerea lui Vosganian vine după vacantarea postului, urmare a decesului criticului literar Nicolae Manolescu la 23 martie.
„Gândurile cu care îmi încep mandatul au fost prefigurate în programul pe care l-am prezentat în debutul candidaturii mele, care avea ca punct central reașezarea rolului scriitorului în societatea românească. Scriitorii sunt printre cei care au construit, practic, România modernă în secolul al XIX-lea, care au făcut școli naționale în perioada interbelică și care au ținut piept spațiului concentraționar în perioada comunistă. Iar în anii ’90 foarte mulți scriitori s-au implicat în spațiul politic și civic, fără să reușească să transforme tranziția într-un proces esențialmente cultural. Cred că scriitorul român trebuie să se reîntoarcă în cetate, mai ales în momente tulburi ca acestea”, a declarat Vosganian pentru Agerpres.
Noul președinte a subliniat necesitatea adoptării unei strategii culturale în România. „Avem strategie energetică, avem strategie de apărare, strategie de IT, strategie de transporturi, dar nu avem o strategie culturală, pe care eu o socotesc prioritară în România de azi, în care polemicile legate de identitatea națională și locul nostru în Europa sunt atât de aprinse”, a spus Vosganian.
Un alt punct din programul său pune accent pe accesul tinerilor în organizație. „Am propus câteva modalități, inclusiv procedurale, care să lărgească accesul tinerilor, care trebuie să înțeleagă că Uniunea Scriitorilor nu e o organizație stalinistă. Ea a fost creată în 1908 și ridicată la rangul de utilitate publică în 1912. Și mai toți marii scriitori au făcut parte din ea, iar cel mai faimos a fost, probabil, Liviu Rebreanu în perioada interbelică”, a punctat Vosganian.
Președintele Uniunii Scriitorilor a evidențiat și importanța relațiilor externe ale uniunii. „Uniunea Scriitorilor este una dintre cele mai numeroase și mai tradiționale organizații de profil de pe continentul european și ea trebuie să joace un rol important în rețeaua culturală și foarte important în modul în care literatura europeană interacționează cu Uniunea Europeană, în sensul elaborării unei legislații care să protejeze drepturile de proprietate intelectuală”, a spus Vosganian.
Vosganian a mai anunțat înființarea unei filiale pentru membrii de onoare ai Uniunii Scriitorilor, din care vor face parte traducători, editori și promotori ai literaturii române în străinătate. „Uniunea dorește să-i țină aproape și să-i respecte pentru ce fac pentru cultura română”, a explicat acesta.
Un alt aspect important subliniat de noul președinte este reducerea deficitului cultural, determinat de dominația pieței de cărți de import din România. „Relația dintre importul și exportul de literatură este flagrant în dezavantajul literaturii române, care, practic, prin ICR și Ministerul Culturii, are o promovare extrem de redusă și cu fonduri ridicole în străinătate”, a mai spus Varujan Vosganian.