Reclamă

De la 1 iulie, salariul minim pe economie va crește, însă nu toți românii vor avea motive de bucurie. Suma neimpozabilă a fost majorată cu 300 de lei, însă plafonul la care se aplică această măsură a rămas neschimbat, la 4.000 de lei. Astfel, cei care depășesc acest plafon, chiar și cu un singur leu, pierd mai mult de 100 de lei din cauza impozitelor.

În cazul salariaților care lucrează în plus sau primesc bonuri de masă și ajung la un salariu brut de 4.000 de lei, salariul net va fi de 2.497 de lei. Totuși, dacă salariul brut depășește cu un leu suma de 4.000 de lei, salariul net scade la 2.402 de lei.

Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, a explicat efectul acestei măsuri: „Deci pentru un leu-doi lei în plus la venitul tău brut, rezultat din salariul minim, plus sporuri, tichete de masă, pierzi, iată, 95 de lei, aproape 100 de lei la venitul net.”

Christian Năsulea, profesor de economie mondială, a subliniat necesitatea unei modificări legislative: „Ne așteptam să vedem o modificare în așa fel încât să nu se întâmple acest lucru, practic să fie crescută și suma în cadrul căreia să fie permisă deductibilitatea. Vom ajunge în situația în care veniturile oamenilor vor continua să scadă dacă statul român nu adoptă o formă a legislației care să crească și pragul de deductibilitate odată cu creșterea forțată a acestor salarii minime.”

Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România a adresat această problemă guvernului, solicitând majorarea pragului de la 4.000 la 4.400 de lei.

De la 1 iulie, salariul minim pe economie se va majora, dar acest lucru ar putea aduce pierderi pentru cei care depășesc plafonul de 4.000 de lei. Totuși, majorarea venitului trebuie însoțită și de ajustarea legislației pentru a evita astfel de situații.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro