Reclamă

Sora vitregă a fostului președinte american Barack Obama, activista kenyană Auma Obama, a fost printre protestatarii afectați de gazele lacrimogene trase de poliție împotriva manifestanților din fața Parlamentului de la Nairobi, scrie Reuters.

Poliția a deschis focul împotriva demonstranților care încercau să ia cu asalt sediul Parlamentului kenyan, violențe în care cel puțin cinci oameni au murit și zeci au fost răniți. O parte a clădirii a fost incendiată, în timp ce parlamentarii adoptau legea prin care erau majorate taxele și care a dus la protestele violente.

Auma Obama dădea un interviu unui reporter CNN care a întrebat-o de ce se află la protest. „Sunt aici pentru că… Uitați-vă la ce se întâmplă: tineri kenyeni manifestează pentru drepturile lor, cu steaguri. Nici măcar nu mai văd”, a spus Auma Obama, după care și-a acoperit ochii și a început să tușească din cauza gazelor lacrimogene.

În spatele ei se afla un bărbat care ținea o pancartă pe care scris „Colonialismul nu a luat sfârșit în Kenya”, în timp ce altul striga „Asta este țara noastră, este națiunea noastră”. Auma Obama este fiica din prima căsătorie a tatălui fostului președinte american.

Poliția a încercat marți să disperseze o adunare a mii de oameni în capitala kenyană – a treia zi la rând – ale unei mobilizări antiguvernamentale a tinerilor. Manifestații aveau loc în mai multe orașe din țară, mai ales în fiefuri ale opoziției, la Mombasa (est), Kisumu (est), Eldoret (vest), un oraș important în Valea Rift, în regiunea din care este originar președintele William Ruto, Nyeri (sud-vest) și Nakuru (centru), scrie presa locală.

La Centrul de Afaceri (CBD) din Nairobi, manifestanți – majoritatea tineri veniți cu steaguri kenyene, fluiere și vuvuzele, scandau „Noi suntem pașnici!” – s-au ciocnit cu un important dispozitiv al poliției, care le oprea accesul în Parlament.

Poliția, desfășurată în număr mare, cu tunuri cu apă și polițiști călare, i-a ținut inițial la distanță cu gaze lacrimogene, iar apoi cu gloanțe de cauciuc.

„Nu este o crimă să te aduni în stradă. Eram aici (marți) dimineața, am văzut forțe de poliție neprofesioniste (…). Ele sunt pe cale să brutalizeze cetățeni nevinovați, fără arme, și care nu fac altceva decât să se exprime”, declara indignat Kennedy Sankara, în vârstă de 26 de ani, venit să manifesteze împotriva proiectului bugetului, pe care-l consideră „draconic”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro