Reclamă

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis marți mandate de arestare pentru fostul ministru rus al apărării, Serghei Șoigu, și pentru generalul rus Valeri Gerasimov, acuzați de presupuse crime de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

Într-un comunicat de presă, instanța a transmis că judecătorii au constatat că există „motive rezonabile să creadă că cei doi suspecți sunt responsabili pentru loviturile cu rachete efectuate de forțele armate ruse împotriva infrastructurii electrice ucrainene din (cel puțin) 10 octombrie 2022 până (cel puțin) pe 9 martie 2023”, informează Reuters.

Oficialii ruși sunt suspectați că ar fi comis crime de război și crime împotriva umanității pentru că au dirijat atacuri împotriva civililor și a bunurilor civile în Ucraina. Rusia, care la fel ca Ucraina nu este membră a CPI, a afirmat în repetate rânduri că infrastructura energetică a Ucrainei este o țintă militară legitimă și neagă că vizează civilii sau infrastructura civilă.

Pe 17 martie 2023, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin. CPI a emis mandatul pentru arestarea lui Putin pentru suspiciuni de deportare ilegală a copiilor ucraineni și transferul ilegal de oameni de pe teritoriul Ucrainei spre cel al Rusiei. Tot atunci, separat, CPI a emis mandat și pentru Maria Alekseievna Lvova-Belova, responsabila din Rusia pentru Drepturile Copiilor, pentru aceleași acuzații.

Instanța internațională a subliniat că deși atât Rusia, cât și Ucraina nu sunt membre CPI, acțiunile forțelor armate ruse în Ucraina au fost investigate pentru a se stabili dacă s-au comis crime de război și crime împotriva umanității.

Mandatele de arestare emise de CPI confirmă existența unor „motive rezonabile” pentru a crede că responsabilii ruși Șoigu și Gerasimov au coordonat atacuri împotriva unor ținte civile în Ucraina pe o perioadă de mai multe luni.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro