Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a anunțat pe Facebook că de la 1 august intră în vigoare e-TVA, măsură destinată reducerii evaziunii fiscale. Antreprenorii și contabilii sunt revoltați, susținând că noua măsură va duce la abuzuri și va pune presiuni suplimentare pe munca lor. Decizia a fost criticată și de economiști, care afirmă că proiectul a fost pus în dezbatere publică mai mult de formă și că nici ei nu au înțeles pe deplin cum funcționează e-TVA.
În cadrul unui interviu acordat postului Digi24, Boloș a explicat că măsura decontului de TVA precompletat este necesară din cauză că o sumă foarte mare de TVA nu este încasată la buget în prezent. „Este principalul nostru instrument de reducere a gap-ului de TVA. Suntem, potrivit calculelor care s-au făcut la nivelul UE, la un nivel fără precedent. 35 miliarde de lei anual nu se încasează din TVA care ar putea să fie virată bugetului de stat. Trebuie să adoptăm măsuri, astfel încât banii care se cuvin statului român să fie încasați, acest tip de impozit fiind neutru pentru contribuabili și nu afectează costurile de operaționalizare, de funcționare ale acestora”, a explicat Boloș.
Ministrul a detaliat că decontul precompletat va fi trimis până în data de 20 a fiecărei luni în spațiul privat virtual, incluzând sumele completate și raportul cu toate informațiile relevante. „Cu alte cuvinte, dacă în modulul e-FACTURA s-au introdus datele corect și ai 100 de lei introdus în modul, trebuie ca în decont să ai aceeași sută de lei. Deci cei care au completat cu seriozitate și au ținut la acuratețea informațiilor și datelor din modul e-FACTURA în decontul de TVA nu ar trebui să aibă surprize. Toate aceste rapoarte care sunt aferente sumelor înscrise în decontul de TVA precompletat însoțesc decontul de TVA. Deci un simplu click se văd sumele unde avem înregistrat în modulul e-FACTURA, respectiv în decontul de TVA, sumele la care noi facem referire”, a adăugat ministrul.
În plus, Boloș a menționat că diferențele de TVA și notele justificative vor intra în vigoare la trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial, oferind timp Ministerului Finanțelor să verifice justificarea acestor diferențe și să adopte măsuri adecvate în acest interval.
„Sigur nu e convenabil acum pentru – să zicem – experții din domeniu ca să deruleze această activitate, dar până la urmă discutăm de interesul statului român de a-și încasa cel mai important impozit pe consum la bugetul de stat, din care finanțăm școli, spitale, drepturile de asistență socială și toate cheltuielile publice ale statului român”, a concluzionat Boloș.