Curtea Supremă a Israelului a ordonat marți guvernului să recruteze evrei ultraortodocși în armată, punând o presiune considerabilă pe coaliția de guvernământ a primului ministru Benjamin Netanyahu. Decizia instanței, care a mai dispus și retragerea finanțării pentru orice școli religioase (ieșiva) ai căror elevi nu respectă avizele de recrutare, ar putea să destabilizeze coaliția actuală.
„În acest moment nu există un cadru legal care să facă posibilă distincția între studenții ieșiva și cei destinați serviciului militar”, a declarat instanța. „În consecință, statul nu are autoritatea de a ordona evitarea generală a recrutării lor.”
În Israel, evreii ultraortodocși (Haredi) sunt scutiți de serviciul militar național obligatoriu încă de la întemeierea țării. Aceștia consideră studiul religios ca fiind esențial pentru păstrarea iudaismului, considerându-l la fel de important pentru apărarea Israelului ca și armata.
Partidele Haredi, care fac parte din coaliția guvernamentală a lui Netanyahu, s-au opus ferm inițiativei de a-i determina pe tinerii ultra-ortodocși să servească în armată. Iudaismul Torah Unit și Shas, cele două partide Haredi, sunt esențiale pentru majoritatea de care depinde actualul guvern.
Primul ministru Benjamin Netanyahu a încercat să promoveze o legislație prin parlamentul israelian, Knesset, care ar consacra în lege o scutire oficială pentru bărbații Haredi. Totuși, ministrul apărării, Yoav Gallant, a criticat public această inițiativă.
Nu este prima dată când Curtea Supremă anulează scutirea de armată pentru Haredi. În 1998, instanța a decis că a permite ultraortodocșilor să nu fie recrutați în armată încalcă principiile de protecție egală. De atunci, guvernele succesive și Knesseturile au încercat să rezolve problema, dar instanța le-a declarat de fiecare dată eforturile ilegale.
Un sondaj realizat în februarie de Institutul pentru Democrație din Israel arată că 64% dintre respondenți, și 70% dintre evreii israelieni, consideră că scutirea de serviciu militar pentru Haredi „ar trebui schimbată”.