Reclamă

Explozia rețelelor sociale și era digitală au afectat capacitatea de a comunica direct și liber cu cei din jurul nostru. Tot mai mulți oameni, în special tinerii din generația Z și o mare parte dintre mileniali, evită telefoanele și preferă să comunice doar prin mesaje. Specialiștii numesc această reacție psihologică ‘telefobie’, generată de factori precum anxietatea socială, timiditatea sau preferința pentru comunicarea scrisă.

Tinerii asociază sunetul apelului telefonului cu vești proaste, majoritatea având telefoanele puse pe silent. Aceștia se simt mai liberi și spun că nu se blochează în timpul unei conversații așa cum s-ar putea întâmpla în cadrul unei convorbiri telefonice. Conform mai multor studii analizate de jurnaliștii panorama.ro, peste 80% dintre mileniali și membrii generației Z britanici au o teamă reală de a răspunde la telefon sau de a iniția apeluri.

Tinerii cu vârste între 18 și 25 de ani preferă comunicarea prin aplicații de mesagerie precum WhatsApp (31%), SMS-uri (28%) și Snapchat (14%), în loc să răspundă la telefon.

76% dintre mileniali se stresează când sună telefonul, mai ales dacă apelul implică un subiect profesional. 63% dintre persoanele active pe piața muncii se simt anxioase când trebuie să vorbească la telefon. Mai multe motive sunt invocate pentru evitarea răspunsului la telefon: 33% nu răspund de teama că nu vor ști pe loc răspunsul la o întrebare, 15% se tem că se vor bloca în timpul discursului, 9% cred că vor crea o impresie proastă interlocutorului, iar 5% nu răspund pentru că nu le place cum se aude vocea lor la telefon.

Studiile și sondajele sugerează că preferința tinerilor pentru comunicarea prin mesaje text este o adaptare la anxietatea generată de apelurile telefonice și demonstrează transformările profunde în felul în care noile generații interacționează și comunică în era digitală.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro