Reclamă

Nucleul intern al Pământului a încetinit rotația față de celelalte straturi ale planetei în ultimii 14 ani, relevă un studiu recent publicat în revista Nature pe 12 iunie. Cercetătorii au descoperit că această încetinire ar putea influența durata zilelor terestre, deși efectele ar fi insesizabile pentru oameni, informează livescience.com.

Nucleul intern, compus din fier și nichel solid, este situat la peste 4.800 de kilometri adâncime, fiind înconjurat de un nucleu extern de metale topite, mantaua și scoarța terestră. Deși întreaga planetă se rotește în jurul propriei axe, nucleul intern poate avea o viteză de rotație diferită datorită vâscozității nucleului extern.

Începând cu anul 2010, rotația nucleului intern a început să încetinească. „Când am văzut pentru prima dată seismogramele care sugerau această schimbare, am fost uluit”, a declarat John Vidale, seismolog la Universitatea Southern California, Dornsife. „Dar când am găsit alte două duzini de observații care semnalau același tipar, rezultatul a fost inevitabil”, a adăugat el.

Potrivit cercetătorilor, dacă rotația nucleului intern continuă să încetinească, atracția gravitațională ar putea determina straturile exterioare ale Pământului să se rotească mai lent, ceea ce ar modifica durata zilelor cu câteva miimi de secundă. „Ar fi greu de remarcat”, a precizat Vidale.

De-a lungul decadelor, cercetătorii au sugerat că rotația nucleului intern încetinește, un fenomen cunoscut sub numele de „backtracking”. În studiul recent, s-au analizat date de la peste 100 de seisme repetitive în Insulele Sandwich de Sud din sudul Oceanului Atlantic, între 1991 și 2023, permițând cercetătorilor să cartografieze poziția nucleului în raport cu mantaua terestră. Astfel, echipa a putut observa felul în care rotația nucleului s-a schimbat de-a lungul timpului.

Noul studiu reprezintă „cea mai convingătoare” dovadă de până acum a fenomenului „backtracking”, a afirmat Vidale. Motivele pentru care rotația nucleului intern a încetinit nu sunt încă clare, dar ar putea fi legate de „îngroșarea fierului lichid din nucleul exterior” sau de „atracțiile gravitaționale din regiunile dense ale mantalei”.

Frecvența fenomenului „backtracking” este, de asemenea, necunoscută, fiind posibil să se producă de-a lungul mai multor decenii. Cercetătorii sugerează că sunt necesare seturi de date mai lungi pentru a deduce tendințele pe termen lung.

Nucleul intern rămâne cel mai misterios dintre straturile ascunse ale Pământului. Noi tehnologii au permis aflarea unor detalii precum asimetria și flexibilitatea nucleului, precum și existența unui nucleu interior separat.

Autorii studiului intenționează să continue analiza datelor seismice pentru a înțelege mai bine „inima” planetei și evoluțiile sale. „Dansul nucleului interior ar putea fi chiar și mai vioi decât știm noi în prezent”, a conchis John Vidale.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro