Reclamă

Debarcaderul plutitor construit de armata americană pentru livrările umanitare pe mare către Gaza s-a dovedit ineficient în fața unei mări agitate, ceea ce pune sub semnul întrebării viitorul acestui proiect de 230 de milioane de dolari, anunțat de președintele Joe Biden ca soluție salvatoare pentru palestinienii din enclavă.

De la începutul operațiunilor pe 17 mai, debarcaderul a fost utilizabil doar 12 zile. În majoritatea acestor zile, asistența umanitară venită pe mare a rămas pe plajă din lipsă de camioane pentru distribuirea sa în depozitele din Gaza, din cauza lipsei de securitate, conform The Guardian.

Când a fost anunțat în discursul său din 7 martie, Biden a afirmat că acest proiect „ar permite o creștere masivă a cantității de asistență umanitară care intră în Gaza în fiecare zi”. Cu toate acestea, debarcaderul a reușit să livreze doar aproximativ 250 de camioane cu alimente și alte asistențe umanitare de la începutul operațiunilor, mult sub așteptări.

O furtună din 25 mai a avariat sever structura plutitoare, complicând și mai mult operațiunile. După reparații la portul israelian Ashdod, debarcaderul a revenit în funcțiune pe 8 iunie, dar livrările au fost suspendate din nou pe 14 iunie și structura a fost remorcată la Ashdod ca măsură de precauție. În prezent, se discută posibilitatea demontării sale definitive.

„Pur și simplu au calculat greșit,” a declarat Stephen Morrison, vicepreședinte senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. „Nu au înțeles pe deplin ce se va întâmpla cu vremea… Așa că DoD [Departamentul Apărării] pleacă, umilit într-un fel.”

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul major Patrick Ryder, a dezmințit că s-ar fi luat o decizie finală privind retragerea anticipată a debarcaderului.

Pe fondul conflictului intensificat în Gaza, Programul Alimentar Mondial (PAM) a suspendat convoaiele de ajutor, iar condițiile de securitate au făcut practic imposibilă distribuirea în teren a asistenței umanitare. Poliția de triaj de pe plajă a blocat o parte semnificativă a ajutoarelor venite pe mare.

Guvernul israelian refuză să colaboreze cu UNRWA, principala agenție de ajutor din Gaza, ceea ce a determinat guvernul SUA să convingă PAM să preia distribuția ajutoarelor. Aceste măsuri, însă, nu au reușit să îmbunătățească accesul la ajutor umanitar pentru populația de 2,3 milioane de oameni din Gaza.

Administrația Biden este reticentă să renunțe la proiectul debarcaderului JLOTS, în ciuda dificultăților, considerându-l un „canal suplimentar critic pentru livrările de ajutor” în contextul insecurității extrem de ridicate.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro