Reclamă

Jocurile Olimpice de la Paris ar putea fi cele mai călduroase înregistrate vreodată, conform unui raport citat de The Guardian. Sportivii trag un semnal de alarmă și avertizează că valul de căldură prognozat pentru competiție ar putea duce la colapsul atleților sau chiar la decese.

Cu valul sufocant de căldură din Europa, tot mai mulți sportivi își exprimă îngrijorarea privind canicula extremă prognozată pentru Jocurile Olimpice. Avertismentul vine după ce temperaturile de la jocurile din 2021, desfășurate la Tokyo, au fost numite cele mai fierbinți din istorie.

Anul acesta, la Paris, temperaturile vor fi și mai ridicate, atingând peste 30 de grade Celsius la umbră în mai multe zile. Sportivii riscă să leșine la liniile de sosire sau în arene, așa cum s-a întâmplat și în Tokyo, conform experților. În Tokyo, scaune cu rotile au fost folosite pentru a scoate atleții din arene, iar jucătorul de tenis Medvedev și-a exprimat, chiar în timpul unui meci, temerile legate de o posibilă tragedie cauzată de căldură.

„Acum știm că Jocurile de la Paris au potențialul de a depăși recordul de căldură de la Tokyo”, a declarat Emma Pocock, director executiv al FrontRunners, una dintre organizațiile care au elaborat raportul.

Pocock a descris raportul Rings of Fire ca un „țăruș în pământ” și un apel urgent către conducerea sportului pentru a lua măsuri privind încălzirea globală.

Din 1924, când Parisul a găzduit ultima dată Jocurile Olimpice, temperaturile anuale din capitala Franței s-au încălzit cu 1,8°C, iar numărul zilelor „fierbinți” (+25°C) și „toride” (+30°C) a crescut semnificativ.

Comitetul Olimpic Internațional avertizează că riscurile pentru atleții care concurează în condiții de căldură extremă includ arsuri solare, epuizare și colaps din cauza insolației care pune viața în pericol.

Un val de căldură record în 2003, în lunile iulie și august, a dus la peste 14.000 de decese în Franța.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro