Reclamă

Coreea de Nord construiește mai multe secțiuni care par a fi parte dintr-un zid în mai multe locuri la granița cu Coreea de Sud, conform imaginilor din satelit, informează BBC.

Aceste imagini analizate de BBC Verify arată că terenul din interiorul Zonei Demilitarizate (DMZ) a fost curățat, iar experții avertizează că aceasta ar putea reprezenta o încălcare a armistițiului de lungă durată cu Coreea de Sud. DMZ este o zonă tampon cu o lățime de 4 km care separă cele două țări, ele fiind încă în război din punct de vedere tehnic, deoarece nu a fost semnat un tratat de pace. Fiecare parte a DMZ este controlată de națiunile respective.

Potrivit experților, activitatea recentă este „neobișnuită” și vine pe fondul unei creșteri a tensiunilor între cele două țări. „În acest moment putem doar specula că Coreea de Nord caută să-și consolideze prezența militară și fortificațiile de-a lungul graniței”, a declarat Shreyas Reddy, corespondent la NK News, cu sediul la Seul.

BBC Verify a comandat imagini prin satelit de înaltă rezoluție ale unei porțiuni de 7 km a graniței, ca parte a unui proiect de a analiza schimbările pe care Coreea de Nord le face în zonă. Aceste imagini par să arate cel puțin trei secțiuni în care au fost ridicate fortificații în apropierea DMZ, pe o lungime de un kilometru, în zona de est. Este posibil ca și în alte zone ale graniței să se ridice astfel de construcții.

Nu se știe exact când au început aceste construcții, deoarece nu există imagini anterioare de înaltă rezoluție din zonă. Cu toate acestea, aceste structuri nu se vedeau într-o imagine capturată în noiembrie 2023. „Cred că aceasta este prima dată când au construit o barieră în sensul separării locurilor unul de celălalt”, a declarat pentru BBC Uk Yang, expert militar și în apărare la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul.

„În anii 1990, Coreea de Nord a înființat ziduri antitanc pentru a descuraja înaintarea tancurilor în cazul izbucnirii războiului. Dar recent, Coreea de Nord a înființat ziduri de 2-3 m înălțime care nu arată ca zidurile antitanc. Forma pereților sugerează că nu sunt doar obstacole [pentru tancuri], ci sunt destinate să împartă o zonă”, adaugă Yang.

Cele mai recente imagini din satelit ale marginii de est a graniței arată un posibil drum de acces nou creat. Un oficial al șefilor de stat major (JCS) din Coreea de Sud a declarat într-un briefing recent că armata a identificat activități în desfășurare legate de „întărirea drumurilor tactice, plasarea de mine și curățarea terenurilor pustii”.

Anterior, au existat rapoarte despre curățarea terenului în alte câteva locații din interiorul părții controlate de Coreea de Nord a DMZ. „Defrișarea terenului ar putea fi destinată atât unor activități militare, cât și non-militare”, afirmă profesorul Kil Joo Ban de la Institutul de Relații Internaționale Ilmin, Universitatea din Coreea. El adaugă că aceste activități ar putea fi destinate monitorizării activităților militare din Coreea de Sud și identificării dezertorilor care încearcă să treacă granița.

„Este neobișnuit să construiești structuri în DMZ și poate fi o încălcare a armistițiului fără o consultare prealabilă”, avertizează profesorul Victor Cha, vicepreședinte pentru Asia și Coreea în cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.

Războiul din Coreea s-a încheiat în 1953 cu un armistițiu, prin care ambele părți s-au angajat să „nu execute niciun act ostil în interiorul, dinspre sau împotriva zonei demilitarizate”. Totuși, nu a fost încheiat un acord final de pace.

Raporturi recente arată că Coreea de Nord a început să înlăture simbolurile care sugerează unitatea celor două țări, cum ar fi demolarea monumentelor și ștergerea referințelor la reunificare de pe site-urile guvernamentale.

„Coreea de Nord nu are nevoie de mai multe bariere pentru a preveni un atac din Sud, dar prin ridicarea acestor bariere de frontieră, Nordul semnalează că nu caută reunificarea”, afirmă dr. Ramon Pacheco Pardo, șeful Studiilor Europene și Internaționale la Kings College din Londra.

Alți experți subliniază că recentele acțiuni ale Coreei de Nord ar putea fi corelate cu apropierea crescândă de Rusia și respingerea încercărilor de dialog cu Statele Unite și Coreea de Sud.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro