Reclamă

Statele Unite au exprimat mulțumiri oficiale României pentru donarea unui sistem de apărare antirachetă Patriot către Ucraina. Mesajul de recunoaștere a fost transmis de șeful diplomației americane, Antony Blinken, într-o întâlnire la Washington cu ministrul român al Afacerilor Externe, Luminița Odobescu.

Antony Blinken a declarat: „Suntem, în mod special, recunoscători președintelui Iohannis și conducerii sale pentru că s-a asigurat că Alianța (NATO, n.r.) are prioritățile corect setate. Ceea ce România a făcut din prima zi, respectiv s-a asigurat că Ucraina primește sprijinul de care are nevoie pentru a ține piept agresiunii (ruse, n.r.), este remarcabil. Și această abordare a continuat până în prezent cu donarea unui sistem Patriot de apărare antirachetă de care Ucraina are absolută nevoie. Vă suntem foarte recunoscători”.

În cadrul aceleași întâlniri, Luminița Odobescu a declarat: „România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie, de la tranzitul cerealelor, până la sprijinul militar. Decizia de ieri vorbește de la sine. Continuăm să contăm pe angajamentul dumneavoastră activ în consolidarea apărării și descurajării pe Flancul Estic, inclusiv la Marea Neagră. În câteva săptămâni, Summitul NATO de la Washington va oferi o oportunitate excelentă de a adopta decizii semnificative în acest sens”.

În plus, Luminiţa Odobescu a afirmat, la semnarea Memorandumului de Înţelegere dintre România şi Statele Unite pentru combaterea dezinformării, că „Rusia continuă să submineze securitatea în regiunea Mării Negre, o regiune de importanţă strategică pentru NATO” şi a precizat că documentul „extinde cooperarea bilaterală şi este un semnal al angajamentului comun de a combate împreună dezinformarea, manipularea şi propaganda”.

În discursul său, ministrul român al Afacerilor Externe a subliniat importanța parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite, precizând că „Parteneriatul strategic între România şi Statele Unite este mai puternic decât oricând. După întrevederea şefilor noştri de stat, luna trecută, înainte de a noua rundă a Dialogului Strategic între România şi Statele Unite, ne vom concentra astăzi asupra dialogului privind securitatea în regiunea noastră, cooperarea energetică, comercială şi a investiţiilor, în marja pregătirilor pentru Summitul de la Washington. Vom aborda şi situaţia accederii României la Programul Visa Waiver. Trebuie să continuăm eforturile noastre în îndeplinirea acestui obiectiv comun, în contextul în care cetăţenii români se aşteaptă să finalizăm curând acest proces”.

De asemenea, a reiterat că „Rusia continuă să submineze securitatea în regiunea Mării Negre, o regiune de importanţă strategică pentru NATO” și a subliniat rolul Statelor Unite în asigurarea unei regiuni Mării Negre „sigură, prosperă, liberală şi conectată”.

În concluzie, mesajele transmise la întâlnirea dintre Antony Blinken și Luminița Odobescu reflectă angajamentul comun al României și Statelor Unite în sprijinirea Ucrainei, condamnarea acțiunilor Rusiei în regiunea Mării Negre și consolidarea cooperării bilaterale în diverse domenii strategice.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro