Reclamă

China a inclus pedeapsa cu moartea în cazurile „deosebit de grave”, potrivit directivelor judiciare emise vineri pentru sancționarea susținătorilor „ireductibili” ai independenței Taiwanului, informează presa de stat, citată de AFP și preluată de News.ro.

China consideră că Taiwanul, deși guvernat autonom, face parte din teritoriul său și este pregătită să îl recucerească prin forță, dacă va fi necesar. Președintele taiwanez, Lai Ching-te, parte a Partidului Democrat Progresist, menține aceeași poziție ca predecesoarea sa, Tsai Ing-wen, afirmând că insula este de facto independentă și nu necesită o proclamare oficială a independenței.

Agenția oficială chineză de știri China Nouă a relatat vineri că Beijingul a publicat noi directive care prevăd sancțiuni judiciare severe pentru susținătorii independenței Taiwanului, în special pentru cazurile de incitare la secesiune. Pedeapsa cu moartea poate fi aplicată liderilor secesioniști, care ar fi vinovați de cauzarea unui prejudiciu grav statului și poporului chinez.

Potrivit directivelor, alți activiști separatiști de frunte riscă pedepse de la zece ani de închisoare până la închisoare pe viață. Sancțiunile se aplică celor care formează organizații secesioniste sau care îndeamnă la activități ce divizează statul.

Guvernul taiwanez a răspuns imediat, afirmând că Beijingul „nu are autoritate legală în Taiwan” și că aceste directive nu au niciun efect constrângător asupra populației taiwaneze. „Acțiunile autorităților chineze nu vor face decât să provoace confruntări între popoarele de o parte și de alta a Strâmtorii Taiwan și nu vor îmbunătăți relațiile”, a spus Consiliul Taiwanez al Afacerilor Continentale într-un comunicat.

Conform Chinei Noi, noile reglementări vizează și încercările de modificare a statutului juridic al Taiwanului ca parte a Chinei sau de falsificare a faptului că Taiwanul depinde de China în educație, cultură, istorie sau media. Aceste reguli au intrat în vigoare vineri.

Un oficial chinez de rang înalt, Sun Ping, a declarat într-o conferință de presă că aceste directive arată că „sabia tăioasă a acțiunii în justiție va plana întotdeauna” deasupra capetelor presupușilor secesioniști, potrivit Cotidianului Poporului.

În ultimii ani, China și-a intensificat retorica despre inevitabilitatea „unificării” cu Taiwanul, crescând totodată presiunea militară asupra insulei printr-o prezență constantă a avioanelor și navelor militare chineze în proximitatea acesteia.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro