Furia de pe străzile din Israel a atins un nou vârf, zeci de mii de oameni alăturându-se protestelor anunțate ca fiind o „săptămână de perturbări”. Manifestanții anti-guvern au blocat autostrăzile principale, au organizat ieșiri în stradă și au cerut o grevă generală. Protestatarii au diverse revendicări, inclusiv un acord privind ostaticii, noi alegeri și recrutarea militară pentru evreii ultraortodocși.
În tot Israelul, pancartele cer „Alegeri acum!” și îl acuză pe premierul Benjamin Netanyahu. Sub toate acestea, continuă să răsune o întrebare principală: Cum a putut cea mai avansată armată din regiune să eșueze atât de mult în a prevedea atacul terorist al Hamas din 7 octombrie?
Apelurile pentru o comisie de anchetă cu privire la eșecurile în materie de securitate și informații au devenit din ce în ce mai puternice. Publicul israelian, parlamentarii opoziției și procurorul general cer o anchetă asupra evenimentelor din 7 octombrie.
Cu toate acestea, analiștii spun că este puțin probabil ca o anchetă să se întâmple sub conducerea lui Netanyahu. Postul public de televiziune Kan 11 a prezentat recent un document al Unității 8200, referitor la planurile Hamas de a ataca instalații militare și de a lua ostatici, datat 19 septembrie 2023. Documentul era surprinzător de precis în descrierea capturării a 250 de ostatici.
Inspectorul de stat Matanyahu Englman a anunțat în decembrie deschiderea unei anchete privind eșecurile serviciilor de informații înainte de atacul Hamas. Totuși, Înalta Curte din Israel a suspendat ancheta după analizarea argumentelor agențiilor de securitate, ceea ce a dus la frustrarea lui Englman.
IDF a lansat o serie de investigații interne privind eșecurile care au condus la evenimentele din 7 octombrie. Primele rezultate vor fi publicate în următoarele săptămâni, dar lipsește o comisie de anchetă de stat cu puteri extinse, blocată de Netanyahu și aliații săi.
Raanan Sulitzeanu-Kenan, profesor de politici publice, a declarat că „probabilitatea unei anchete este foarte, foarte scăzută”. De-a lungul mandatelor lui Netanyahu, nu s-au desfășurat anchete publice.
În iunie, procurorul general a declarat că o comisie de anchetă este „cel mai potrivit mijloc legal” pentru a investiga circumstanțele atacului din 7 octombrie. Totuși, secretarul de cabinet al lui Netanyahu a răspuns că „nu este încă momentul potrivit pentru a investiga toate evenimentele din timpul războiului”.
Fostul șef al Statului Major al IDF, Gadi Eisenkot, a declarat că toți liderii implicați în eșecuri trebuie să demisioneze, inclusiv prim-ministrul. Cu toate acestea, în absența unei anchete formale, responsabilizarea acestora întârzie să apară.
Netanyahu a declarat în noiembrie că va răspunde la „toate întrebările care se impun” după război, dar poziția sa nu s-a schimbat, negând orice responsabilitate pentru eșecurile din 7 octombrie.