Reclamă

Administrația Biden va anunța măsuri care interzic vânzarea programelor antivirus realizate de Kaspersky Lab în Statele Unite, potrivit unei surse familiarizate cu problema, citată de Reuters. Decizia afectează marii clienți ai companiei din SUA, inclusiv furnizorii de infrastructură critică și instituțiile guvernamentale.

S-a constatat că legăturile strânse ale companiei cu guvernul de la Moscova prezintă un risc critic, a declarat o sursă din administrație pentru Reuters, adăugând că accesul privilegiat al software-ului la sistemele unui computer ar putea permite furtul de informații sensibile, instalarea de malware sau stoparea actualizărilor critice.

Noul pachet de măsuri, care folosește puterile largi create de administrația Trump, va fi însoțit și de o altă mișcare de a adăuga compania pe o listă de restricții comerciale, potrivit altor două surse. Aceste măsuri ar putea afecta reputația și vânzările companiei în străinătate.

Anterior, Kaspersky a transmis că este o companie administrată privat, fără legături cu guvernul rus. Noile măsuri sunt menite să elimine riscul de atacuri cibernetice rusești venind din software-ul Kaspersky și să continue constrângerea Moscovei, pe măsură ce opțiunile de noi sancțiuni se epuizează.

De asemenea, demonstrează că administrația Biden folosește o nouă autoritate care îi permite să interzică sau să restricționeze tranzacțiile dintre firmele americane și companiile de internet, telecomunicații și tehnologie din națiuni ‘adversare străine’, precum Rusia și China. Fostul președinte Donald Trump a utilizat astfel de măsuri pentru a încerca să interzică americanii să folosească platformele chineze TikTok și WeChat, dar inițiativele au fost oprite de instanțele federale.

Noile restricții asupra vânzărilor programelor antivirus Kaspersky, care vor interzice descărcările de actualizări software, revânzările și licențierea produsului, intră în vigoare pe 29 septembrie, la 100 de zile după publicare. Aceasta oferă companiilor americane timp să găsească alternative.

Kaspersky a fost de mult timp în vizorul autorităților de reglementare. În 2017, Departamentul pentru Securitate Internă a interzis programul său antivirus emblematic din rețelele federale, din cauza presupuselor legături cu serviciile de informații ruse. Presiunea asupra afacerilor Kaspersky din SUA a crescut după invazia Rusiei în Ucraina. Guvernul SUA a avertizat în mod privat unele companii americane că Moscova ar putea manipula software-ul conceput de Kaspersky pentru a provoca daune.

Conform noilor reguli, vânzătorii și revânzătorii care încalcă restricțiile se vor confrunta cu amenzi de la Departamentul de Comerț. Dacă cineva încalcă voit interdicția, Departamentul de Justiție poate iniția acțiuni penale. Utilizatorii de software nu se vor confrunta cu sancțiuni legale, dar vor fi încurajați să nu mai folosească software-ul.

Kaspersky Lab, care are un holding în Marea Britanie și operațiuni în Massachusetts, a generat venituri de 752 milioane de dolari în 2022, de la peste 220.000 de clienți corporativi din aproximativ 200 de țări. Printre clienții săi se numără producătorul italian de vehicule Piaggio, Volkswagen, o divizie de vânzare cu amănuntul în Spania și Comitetul Olimpic Qatar.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro