Reclamă

O înfrângere strategică în Ucraina ar însemna sfârșitul statalității Rusiei, a declarat președintele rus Vladimir Putin într-o întâlnire cu ziariștii ruși la finalul vizitei sale în Vietnam. „Pentru Rusia, aceasta (înfrângerea strategică) ar însemna sfârșitul statalității sale,” a afirmat Putin, citat de agenția oficială de presă RIA Novosti.

Trupele ruse se pregătesc pentru toate scenariile posibile din Ucraina, potrivit liderului rus. Acesta a avertizat Kievul să nu încerce să alunge forțele ruse din regiunea Harkov, adăugând că astfel de tentative vor conduce la pierderi mari pentru Ucraina. „Știm că în principal americanii și europenii îi împing pe ucraineni să ne alunge unitățile la granița de stat cu orice preț,” a declarat Putin.

În lumina acestor evoluții, Putin a menționat că Rusia analizează posibile modificări ale doctrinei sale privind utilizarea armelor nucleare. Conform doctrinei actuale, Rusia poate folosi astfel de arme ca răspuns la un atac nuclear sau convențional care reprezintă o amenințare existențială pentru stat.

Cu toate acestea, președintele rus a subliniat că nu este nevoie ca Rusia să efectueze un atac nuclear preventiv. Deși unii analiști militari ruși sugerează reducerea pragului de utilizare a armelor nucleare, Putin a declarat că o astfel de măsură nu este necesară.

Declarațiile lui Putin au venit după o vizită în Coreea de Nord, unde a participat la un summit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un. Cei doi au semnat un tratat de asistență militară reciprocă în caz de agresiune armată.

Presa de stat rusă a relatat că Moscova se așteaptă ca această colaborare cu Coreea de Nord să servească drept factor de descurajare pentru Occident. În contextul războiului din Ucraina, Putin a spus că nu este nevoie să folosească soldați nord-coreeni, dar a sugerat că Rusia ar putea furniza arme de înaltă precizie acestei țări.

Putin a mai avertizat că trimiterea de arme letale de către Coreea de Sud în Ucraina ar fi o „greșeală foarte gravă”. „Sper că asta nu se va întâmpla. Dacă da, atunci va trebui să luăm o decizie adecvată,” a spus el.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro