Reclamă

Președintele Klaus Iohannis a informat astăzi, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), că a anunțat aliații din cadrul NATO cu privire la retragerea candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al Organizației.

„În ședința CSAT, Președintele României a informat că i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al Organizației. Președintele Klaus Iohannis a solicitat membrilor Consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcția de Secretar General al NATO, aceștia declarându-se în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez,” a informat Administrația Prezidențială.

Ungaria a renunțat la opoziția față de numirea lui Mark Rutte pe postul de secretar general al NATO, conform presei din Olanda. La opoziția față de Rutte a renunțat și Slovacia, lăsând astfel România ca singura țară care se opunea până în prezent.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a declarat marți sprijinul față de candidatura premierului interimar olandez Mark Rutte pentru acest post și a estimat că Alianța este foarte aproape de a lua o decizie asupra celui care-i va succeda. Mandatul lui Stoltenberg se încheie pe 1 octombrie, după ce i-a fost prelungit succesiv în contextul războiului din Ucraina.

Odată ce a primit sprijinul Slovaciei și Ungariei, Rutte mai avea nevoie doar de susținerea României pentru a obține consensul asupra numirii sale în postul de secretar general al NATO.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro