Reclamă

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat joi, la Tulcea, că a fost informat despre faptul că într-un proiect de cercetare şi monitorizare a sturionilor, majoritatea exemplarelor sunt masculi şi că există suspiciunea că femelele ar fi fost braconate. „E un lucru nedovedit”, a explicat Fechet, precizând că acest aspect ar trebui clarificat.

Ministrul a fost întrebat cum îşi explică faptul că la Institutul de cercetare piscicolă de la Bucureşti sturionii monitorizaţi, capturaţi pentru cercetare, sunt exclusiv masculi. „Am primit această informaţie şi eu (…) Nu vreau să fac acuzaţii pe care nu le pot dovedi, dar concluzia unor specialişti (…) este că acele exemplare de femelă să fi fost braconate pentru icre negre”, a declarat Mircea Fechet.

Fechet a menţionat că masculii „se pare că au fost mai norocoşi puţin pentru că au fost microcipaţi şi eliberaţi înapoi în Dunăre”. „E o suspiciune pe care o avem şi ţin să clarific faptul că e un lucru nedovedit acesta, dar pe care cu siguranţă alături de colegii de la biodiversitate şi cu alţi colegi specialişti cred că ar trebui să-l clarificăm”, a adăugat ministrul.

Mircea Fechet a anunţat că mai are „o problemă” cu institutul respectiv: „Cu cei de la Institutul la care vă referiţi mai am o problemă că şi-au cumpărat şi patru limuzine Mercedes GLE dacă mi-amintesc bine modelul de limuzină, în legătură cu care le-am comunicat public, o fac şi aici (…) eu personal nu le voi deconta. Eu nu cred că atunci când vrei să faci cercetare pe banii europeni poţi să-ţi cumperi în acelaşi timp şi limuzină. Cred că sunt două activităţi care ar trebui separate. Cine vrea limuzină ar trebui să-şi ia din buget propriu nu din banii ministerului”.

De-a lungul timpului au circulat informaţii cu privire la faptul că braconarea femelelor de sturion este o problemă în România. Potrivit www.wwf.ro, apăruţi în urmă cu 200 de milioane de ani, sturionii sunt peşti migratori străvechi aflaţi astăzi în pragul dispariţiei. „Cu toate că au supravieţuit chiar şi dinozaurilor, sturionii sunt în prezent unele dintre cele mai ameninţate animale de pe lista roşie a speciilor pe cale de dispariţie a IUCN. Până în secolul al XIX-lea, sturioni giganţi migrau pe Dunăre până în Germania şi erau o importantă sursă de trai pentru numeroase comunităţi de pescari. Astăzi, cinci din cele şase specii native Dunării se află pe lista animalelor grav ameninţate. Pescuitul ilegal – în principal pentru caviar – este cea mai mare ameninţare directă împotriva sturionilor de Dunăre. Acesteia i se adaugă pierderea habitatelor şi întreruperea migrării către zonele de reproducere, care sunt ameninţări în plus la adresa supravieţuirii sturionilor”, a transmis organizaţia.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro