La nivel global, există aproape 1,3 miliarde de consumatori adulți de tutun, conform celor mai recente estimări din raportul Organizației Mondiale a Sănătății. Cu toate acestea, numărul fumătorilor este în scădere: dacă în anul 2000, 1 din 3 adulți era fumător, în 2022 doar 1 din 5 mai aprindea o țigară. Această evoluție se explică prin înlocuirea fumatului tradițional cu produse alternative cu risc redus, care nu implică arderea tutunului.
La Forumul Global al Nicotinei, organizat la Varșovia, experții au arătat că Suedia are cea mai scăzută rată a fumatului din Europa, doar 5,6%, datorită utilizării produselor cu nicotină pentru uz oral. Campaniile de informare ale guvernului suedez au jucat un rol major în educarea consumatorilor despre beneficiile renunțării la arderea tutunului.
Alte țări, precum Japonia și Marea Britanie, încurajează trecerea consumatorilor la produse de încălzire a tutunului și, respectiv, produse pentru vapat. Această schimbare nu este însă observată în statele care nu includ în politicile lor noile descoperiri științifice și tehnologiile dezvoltate pentru reducerea riscului de fumat.
Elaine Round, șefa Life Sciences la BAT, a declarat: „Pentru o lume fără fum, avem nevoie de alternative acceptabile pentru consumatorii adulți care vor să continue să folosească produse cu nicotină mai puțin nocive decât țigările cu ardere. Știința dezvoltată în cadrul BAT este importantă pentru misiunea noastră și pentru a fi capabili să demonstrăm științific faptul că produsele noastre sunt mai puțin riscante și sunt alternative mai bune pentru fumători.”
În țările cu campanii de informare pentru susținerea deciziilor informate ale fumătorilor, știința a devenit cheia dialogului despre controlul tutunului și sănătatea publică. Deși mai sunt necesare studii asupra produselor alternative, cercetările existente deja atestă potențialul redus al riscului și impactul pozitiv asupra societății.
Clive Bates, expert în politici publice din Marea Britanie, a subliniat: „Avem o cantitate enormă de date cu privire la cât de sigure sunt aceste produse. Reducerea toxicității în sânge, salivă și urină este de 90% sau mai mult în majoritatea indicatorilor asociați cancerului sau afecțiunilor cardiovasculare. Știm suficient acum pentru a fi siguri că aceste produse vor fi cu mult mai sigure decât țigările și asta este baza pe care sfătuim oamenii să treacă de la un produs cu fum la unul fără ardere.”
În alte state, ca India și Brazilia, țigările electronice sunt interzise sau accesul este restricționat, ceea ce a generat o creștere a traficului ilicit și probleme asociate de siguranță. Tikki Pangestu, fost director de politici de cercetare în cadrul OMS, a precizat: „Există reglementări cu privire la accesul la țigări pentru tineri și mai ales la taxare. Din punct de vedere al politicilor, nu se vede un progres. Multe țări nu cred încă în valoarea și beneficiile reducerii riscului și multe interzic aceste produse.”
Forumul Global al Nicotinei, ajuns la a unsprezecea ediție, subliniază importanța dialogului și a bunelor practici pentru strategii de sănătate publică în controlul fumatului. Specialiști, experți și reprezentanți ai societății civile se reunesc pentru a semnala evoluțiile și rezultatele științifice care ar trebui să stea la baza unei noi abordări în sănătatea publică.