Reclamă

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a apreciat miercuri drept „praf în ochi” ideea că am putea „face să dispară” Hamas, atrăgând imediat un apel la ordine din partea guvernului israelian.

„Hamas este o ideologie, nu putem elimina o ideologie. A spune că vom face să dispară Hamas înseamnă a arunca praf în ochii publicului”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari într-un interviu pentru postul de televiziune israelian 13.

În timp ce guvernul israelian pare divizat de săptămâni întregi cu privire la problema viitorului Fâşiei Gaza odată războiul încheiat, contraamiralul Hagari a adăugat: „Dacă nu prevedem o alternativă, în cele din urmă, vom avea Hamas la putere în Gaza.”

„Distrugerea capacităţilor militare şi guvernamentale ale Hamas este unul dintre obiectivele de război definite de cabinetul de securitate, prezidat de prim-ministrul Benjamin Netanyahu”, a reacţionat rapid biroul lui Netanyahu într-un comunicat. „Tsahal este evident obligată să facă acest lucru”, a adăugat textul, cu referire la armata israeliană.

Armata israeliană a publicat ulterior un comunicat conform căruia purtătorul de cuvânt „a vorbit despre distrugerea Hamas ca ideologie şi idee”, adăugând că declarațiile sale au fost „clare şi explicite” şi că „orice alt comentariu ar echivala cu a scoate lucrurile din context”.

În timp ce Statele Unite încearcă să obțină un armistițiu care să permită eliberarea ostaticilor deținuți în Fâşia Gaza în schimbul celei a palestinienilor închiși de Israel, Netanyahu continuă să repete că va continua războiul până la eliminarea Hamas.

Mişcarea islamistă palestiniană, considerată organizaţie teroristă de Statele Unite, Uniunea Europeană și Israel, cere, la rândul ei, o încetare permanentă a focului şi o retragere totală a Israelului din Fâșia Gaza înainte de orice eliberare de ostatici. Războiul a fost declanşat pe 7 octombrie de atacul lansat de Hamas din Fâşia Gaza în sudul Israelului, care s-a soldat cu moartea a 1.194 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale israeliene. Tot atunci, 251 de persoane au fost răpite, iar 116 sunt în continuare captive în Gaza, iar 41 au murit, potrivit armatei israeliene.

Ca represalii, armata israeliană a lansat o ofensivă la scară largă în Fâșia Gaza care a făcut 37.396 de morţi, majoritatea civili, potrivit datelor raportate de Ministerul Sănătății al guvernului din Gaza condus de Hamas.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro