Reclamă

Poliția indiană a anunțat miercuri că a împușcat „doi teroriști” în Kașmir, cu o zi înaintea vizitei premierului Indiei în acest teritoriu disputat de rebeli. Narendra Modi este așteptat joi în principalul oraș al regiunii, Srinagar, pentru a inaugura mai multe proiecte de dezvoltare.

„Doi teroriști au fost uciși într-o confruntare” și „au fost descoperite materiale compromițătoare, arme și muniții”, a indicat poliția pe rețelele sociale. Incidentul a avut loc într-o zonă rezidențială situată în zona Sopore din nordul Kașmirului, notează Agerpres.

Atacurile rebelilor s-au înmulțit în ultima vreme în această regiune zbuciumată administrată de India.

Narendra Modi este așteptat joi în principalul oraș al regiunii, Srinagar, pentru a inaugura mai multe proiecte de dezvoltare. El mai urmează să prezideze vineri manifestațiile organizate pentru a marca Ziua Internațională Yoga.

Kașmirul este împărțit între India și Pakistan de la independența lor față de Marea Britanie în 1947. Cei doi vecini au purtat trei războaie pentru controlul teritoriului. Grupurile rebele au lansat în 1989 o insurecție armată, cerând independența regiunii majoritar musulmană sau anexarea acesteia la Pakistan.

Conflictul a făcut zeci de mii morți, civili, soldați și rebeli. Ciocnirile dintre rebeli și armată au scăzut semnificativ din 2019, când guvernul Modi a revocat statutul de semi-autonomie al Kașmirului indian.

India acuză în mod regulat Pakistanul că sprijină și înarmează rebelii, ceea ce Islamabadul neagă.

Pe 9 iunie, un individ înarmat a deschis focul asupra unui autobuz care transporta pelerini hinduși care tocmai vizitaseră un sanctuar. Atacul, comis cu aproximativ o oră înainte ca Modi să depună jurământul pentru al treilea mandat la New Delhi, a făcut nouă morți și zeci de răniți. Acesta este unul dintre cele mai mortale atacuri împotriva civililor din ultimii ani.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro