Reclamă

Vrachierul grecesc „Tutor”, care transporta cărbune, s-a scufundat în Marea Roșie în urma unui atac al rebelilor Houthi din Yemen, a confirmat miercuri o companie de salvare maritimă.

Nava vrachier a fost lovită pe 12 iunie de rachete și de o barcă prevăzută cu explozivi dirijată de la distanță. De atunci, nava a început să ia apă și în final s-a scufundat, informează Agerpres.

Două ambarcațiuni ale companiei de salvare pe mare „Tsavliris Salvage” s-au îndreptat spre locul unde a fost semnalată ultima poziție a navei, dar li s-a comunicat de către forțele navale din zonă că resturile și petele de petrol observate la suprafața apei indică scufundarea acesteia, prin urmare au abandonat misiunea.

Vrachierul deținut de o companie din Grecia și care naviga sub pavilion Liberia avea 22 de membri ai echipajului, dintre care 21 au fost evacuați, iar unul, ce pare că se afla în sala motoarelor în momentul atacului, este dat dispărut.

Aceasta este a doua navă comercială scufundată de rebelii Houthi, apropiați de Iran, care controlează coasta vestică a Yemenului. Aceștia recurg la astfel de atacuri cu drone și rachete din noiembrie anul trecut, când au amenințat că orice navă aflată în zonă și a cărei destinație este Israelul poate fi o țintă a lor, ca ripostă față de ofensiva armatei israeliene împotriva grupării Hamas în Fâșia Gaza. Rebelii Houthi au atacat însă și nave fără legătură cu Israelul.

Un astfel de atac cu rachete a avariat grav săptămâna trecută nava cargou „Verbena”, sub pavilion Palau, deținută de o companie ucraineană și care transporta materiale de construcție. Echipajul nu a reușit să oprească incendiul și a abandonat cargoul, care acum plutește în derivă în Golful Aden și riscă să se scufunde la rândul său.

Navele comerciale din zonă sunt în stare de alertă, iar autoritățile navale iau măsuri suplimentare de precauție.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro