Reclamă

Președintele rus Vladimir Putin i-a dăruit liderului nord-coreean Kim Jong Un o limuzină Aurus de lux și un set de ceai în cadrul vizitei sale oficiale în Coreea de Nord, conform presei de stat ruse. Schimbul de cadouri a fost confirmat de consilierul Kremlinului, Yuri Ushakov.

Putin a fost primit în Coreea de Nord cu o ceremonie fastuoasă, fiind întâmpinat cu zâmbete și îmbrățișări de către Kim Jong Un. Baloanele și afișele uriașe cu cei doi lideri au împodobit clădirile din Phenian. La scurt timp după sosire, cei doi au avut o discuție unu la unu timp de două ore.

Președintele rus a fost fotografiat și filmat conducând un Aurus împreună cu Kim Jong Un, însă nu este clar dacă era vorba chiar de mașina oferită cadou. În februarie, Putin i-a făcut cadou lui Kim o altă limuzină Aurus, model folosit și de liderul rus, deși aceasta a fost livrată Coreei de Nord încălcând sancțiunile ONU.

De asemenea, liderul rus i-a oferit lui Kim un set de ceai și un pumnal de amiral. Ushakov a descris setul de ceai drept „foarte frumos”.

Putin a primit, la rândul său, lucrări de artă, inclusiv busturi, pe care consilierul le-a descris ca fiind „destul de reușite” și legate de imaginea președintelui rus.

Legăturile dintre cele două state au crescut în ultimii ani, în special după invazia Rusiei în Ucraina din 2022. Există indicii că Coreea de Nord furnizează Rusiei artilerie, rachete și rachete balistice pentru război, în ciuda sancțiunilor internaționale. Ambele țări neagă încălcarea sancțiunilor.

În timpul discuțiilor, Putin i-a mulțumit lui Kim pentru „sprijinul său constant și neclintit pentru politica rusă, inclusiv în direcția ucraineană”. Kim a afirmat că relațiile dintre cele două țări „intră într-o perioadă de nouă înflorire”, numind Rusia „cel mai onest prieten” al Coreei de Nord. Cei doi lideri au semnat un acord de ajutor reciproc în caz de „agresiune”.

Kim și Putin s-au întâlnit ultima dată în septembrie, când liderul de la Phenian a vizitat Cosmodromul Vostochny din Orientul Îndepărtat al Rusiei. Aceasta a fost prima călătorie în străinătate a lui Kim în ultimii patru ani. În timpul acelei vizite, Kim a inspectat limuzina Aurus deținută de Putin și a fost invitat să stea pe bancheta din spate. Și atunci au făcut schimb de cadouri, printre care s-au aflat și arme. Putin l-a invitat pe Kim la Moscova pentru următoarea lor întâlnire.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro