Reclamă

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că va prezenta joi, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), poziţia sa privind candidatura la şefia NATO, urmând apoi să facă o declarație publică pe acest subiect.

Klaus Iohannis a fost întrebat miercuri dacă îşi va menţine candidatura la şefia NATO, în condiţiile în care Ungaria şi Slovacia şi-au anunţat susţinerea pentru ocuparea funcţiei de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice de către Mark Rutte, România rămânând singura ţară din Alianţă care nu a anunţat susţinerea pentru premierul olandez.

„Despre NATO mai mult mâine. Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT, după aceea și opiniei publice, dar pot să vă asigur că mâine după-amiază veți fi integral lămuriți și putem să mergem mai departe”, a declarat Klaus Iohannis.

Ungaria a renunțat la opoziția față de numirea lui Mark Rutte pe postul de secretar general al NATO, conform presei din Olanda. La opoziția față de Rutte a renunțat și Slovacia, singura care se mai opune fiind România. Ulterior, a venit și o confirmare oficială din partea premierului maghiar Viktor Orban.

„În urma recentelor alegeri europene, unde maghiarii au votat în număr mare în favoarea pacii, am ajuns la un acord important cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. Am convenit că niciun personal maghiar nu va lua parte la activitățile NATO în Ucraina și că nu vor fi folosite fonduri maghiare pentru a-i sprijini. Următorul nostru pas în această săptămână a fost să ne asigurăm că acest acord poate rezista testului timpului. După întâlnirea de ieri de la Bruxelles, premierul Mark Rutte a confirmat că sprijină pe deplin acest acord și că va continua să facă acest lucru, dacă va deveni următorul secretar general al NATO”, a scris Viktor Orban, marți, pe platforma X.

Președintele Klaus Iohannis va oferi clarificări cu privire la poziția României în legătură cu candidatura sa la șefia NATO, imediat după ședința CSAT de joi. România este singura țară din Alianță care încă nu a anunțat susținerea pentru premierul olandez Mark Rutte, odată ce Ungaria și Slovacia și-au exprimat sprijinul pentru acesta.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro