Reclamă

Armata României nu aprobă donarea sistemului Patriot către Ucraina, au dezvăluit surse, în exclusivitate, pentru Digi24. Raportul Ministerului Apărării Naționale (MApN) a fost deja trimis președintelui Klaus Iohannis, fiind așteptată o ședință CSAT joi, unde acest subiect va fi discutat.

Ministrul Apărării a consultat șeful Armatei, generali cu funcții de comandă și reprezentanți ai regimentului Patriot, ajungând la concluzia că nu este oportun în acest moment să se trimită sistemul Patriot în Ucraina. „Nu ar fi oportun ca Patriot să fie trimis în Ucraina”, a declarat jurnalistul Digi24, Valentin Stan.

Solicitarea de a trimite sistemul în Ucraina a venit din partea președintelui american Joe Biden. Totuși, Klaus Iohannis a declarat că România nu va trimite Patriot în Ucraina fără a primi ceva la schimb, pentru a nu rămâne vulnerabilă. Armata nu precizează în mod explicit că România ar rămâne descoperită, însă există riscul ca sistemul extrem de scump să nu mai fie recuperat.

Al doilea sistem Patriot a devenit operațional vineri, iar al treilea va fi gata la finalul acestui an. Al patrulea sistem este planificat să fie gata de luptă la începutul anului viitor. Patriot este cea mai mare achiziție a României de după Revoluție, Ministerul Apărării Naționale plătind 4 miliarde de dolari pentru șapte sisteme. Până acum, Statele Unite au livrat patru sisteme, urmând ca restul de trei să fie livrate până în 2027.

Luna trecută, în timpul unei vizite în Statele Unite, președintele Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre posibilitatea de a acorda Ucrainei un sistem Patriot. Președintele român a subliniat importanța sistemelor de apărare antiaeriană în Ucraina și a menționat că România a fost întrebată dacă poate să furnizeze astfel de echipamente. „E inacceptabil ca România să rămână fără apărare antiaeriană,” a spus Iohannis, adăugând că „în măsura în care cedează ceva, România trebuie să primească ceva”.

Primul sistem Patriot a fost operaționalizat în noiembrie anul trecut. Cu acea ocazie, un exercițiu de tragere a fost afectat de o „problemă tehnică”, când s-a pierdut legătura între cabina de control și unul dintre lansatoare. Sistemul a comutat automat lansarea pe alt lansator, însă nu s-a clarificat dacă problema a fost una tehnică sau o eroare umană.

În concluzie, Armata României nu aproba momentan transferul sistemului Patriot către Ucraina, iar decizia va fi discutată în detaliu la următoarea ședință CSAT.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro