Reclamă

Coaliția de guvernare se reunește miercuri pentru a discuta despre data alegerilor prezidențiale, pe fondul neînțelegerilor dintre PNL și PSD privind calendarul acestui scrutin. Liberalii vor ca alegerile să aibă loc în decembrie, în timp ce social-democrații insistă pentru septembrie.

Ședința coaliției va avea loc după întrevederea premierului Marcel Ciolacu cu președintele Italiei, Sergio Mattarella, care este programată la ora 18:00, la Palatul Victoria, potrivit unor surse din coaliție citate de News.ro.

Este posibil ca la ședința care va avea loc la Vila Lac să se tranșeze acest subiect, pentru că guvernul este presat de timp să dea actele normative pentru calendarul acestor alegeri, mai scrie News.ro.

Varianta unei candidaturi comune PSD-PNL la alegerile prezidențiale a fost scoasă din discuție, după ce ambele partide au anunțat că vor avea propriul candidat la alegerile pentru șefia statului. Liberalii au transmis, neoficial, că singura variantă ca la alegerile prezidențiale să se meargă cu un candidat comun este susținerea de către social-democrați a lui Nicolae Ciucă.

În privința datei alegerilor prezidențiale, PSD insistă ca acestea să aibă loc în luna septembrie, așa cum s-a stabilit inițial în coaliția de guvernare. PSD își dorește luna septembrie pentru prezidențiale pentru că este luna în care va intra în vigoare recalcularea pensiilor, cu impact asupra electoratului, în special pensionari, electoratul tradițional al PSD.

Liberalii doresc însă ca acestea să aibă loc în decembrie, motivând că organizarea scrutinului în septembrie ar încurca activitatea din școli și, în plus, campania electorală în luna august ar fi una atipică, ținând cont că este o lună de vacanță.

„Este adevărat că atunci când am discutat calendarul alegerilor, s-a convenit, fără să fie formalizat, ca data alegerilor să fie în septembrie. După modul în care s-au desfășurat alegerile locale și europarlamentare și feedback-ul, mesajele pe care le-am avut din teritoriu, în primul rând de la părinți – a fost o chestiune legată de faptul că a fost perturbat procesul de învățământ. Iată că suntem în a opta zi și nu avem încă rezultatele finale. Au fost școli care nu își reluaseră, la sfârșitul săptămânii, activitatea, ca atare toți cei care au examene de capacitate, bacalaureat, s-au simțit afectați de acest aspect. Mai mult, urmează să avem o perioadă de două luni de vară, până în septembrie știm bine care sunt activitățile, e perioadă de concedii”, declara Nicolae Ciucă recent.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro