Statutul poliţistului ar urma să fie modificat printr-o Ordonanţă de Urgenţă, care include interzicerea tatuajelor și elementelor ornamentale, de orice natură, aplicate pe faţă, gât sau alte zone ale capului pentru persoanele care participă la concursurile pentru ocuparea funcţiilor de execuţie vacante prin încadrare directă, reîncadrare sau transfer, transmite Agerpres.
Ministerul Afacerilor Interne a organizat marţi o dezbatere publică asupra proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, la cererea Sindicatului poliţiştilor Europol. Proiectul iniţiat de Ministerul Afacerilor Interne urmăreşte să întărească cadrul normativ pentru protecţia juridică a poliţiştilor și să pună în acord legea cu mai multe decizii ale Curţii Constituţionale care au constatat neconstituţionalitatea unor dispoziţii.
Iniţiatorii au argumentat că interzicerea tatuajelor și elementelor ornamentale care reprezintă simboluri, mesaje, sloganuri sau reprezentări ce incită la violenţă, ură, discriminare sau au conotaţii politice, fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, este necesară pentru a proteja valori și principii naționale și internaționale.
În ceea ce privește concursurile pentru ocuparea posturilor vacante, se propune ca acestea să fie înregistrate audio și video pentru claritate și aplicare unitară. Modificările propuse mai vizează reconsiderarea masteratului profesional ca sursă de proveniență a ofițerilor de poliție, destinată persoanelor fără formare inițială în Ministerul Afacerilor Interne și agenților de poliție cu studii superioare, sub anumite condiții.
Chestor principal de poliție Valentin Minoiu, director general adjunct al Direcţiei Generale Management Resurse Umane, a declarat: „Se are în vedere crearea unei distincții între situațiile juridice ale persoanelor care optează pentru admiterea la programul de master profesional pentru formarea ofițerilor de poliție, raportat la sursa de proveniență și pregătirea profesională a acestora.”
Proiectul mai propune reducerea termenului interdicţiei de modificare a raporturilor de serviciu pentru agenții de poliţie absolvenţi ai programului de master profesional de la cinci la trei ani. Scopul acestei măsuri este realizarea unui echilibru între nevoile instituționale și drepturile polițiștilor.
Ministerul Afacerilor Interne propune şi repartizarea automată, fără concurs de admitere, a candidaților respinși la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” care au obținut media minimă necesară la instituţiile de învăţământ postliceale ale ministerului, în ordinea descrescătoare a mediilor.
Alte propuneri discutate vizează răspunderea civilă și materială a polițistului pentru pagubele cauzate patrimoniului unităţii sau Ministerului Afacerilor Interne și decontarea cheltuielilor de asistență juridică a polițiștilor cercetați pentru faptele comise în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau ca victime ale unui act de ultraj.
Proiectul de ordonanţă urmărește stabilirea conținutului juridic și a limitelor dreptului polițistului de a beneficia de decontarea cheltuielilor de asistență juridică pentru procesele penale sau civile legate de faptele săvârșite în sfera atribuțiilor de serviciu.