La nunta lui Serhiy și Tania din Odesa, absența a mai mult de jumătate dintre invitați a reflectat o problemă gravă. Membrii familiei și prietenii lor au explicat că nu pot participa la eveniment, temându-se de echipele de recrutare care patrulează pe străzile orașului.
În contextul în care mulți dintre soldații ucraineni sunt morți, răniți sau epuizați, guvernul de la Kiev și-a intensificat eforturile de mobilizare, cerând ca fiecare bărbat cu vârsta între 25 și 60 de ani să se înregistreze într-o bază de date electronică. Ofițerii de conscripție sunt în căutarea celor care evită să se înregistreze, ceea ce a determinat mulți bărbați să se ascundă.
Tania, care a pierdut tatăl în luptele din Avdiivka, trăiește cu groaza că soțul ei poate fi rechemat pe front. „Nu vreau ca familiei mele să i se întâmple asta de două ori”, a declarat ea. La doi ani de război, aproape toată lumea cunoaște pe cineva care a murit.
Maksym, un prieten al cuplului, a povestit că și-a pierdut mulți prieteni în conflict și, deși regretă că nu a putut participa la nunta prietenilor săi, a spus că nu a venit de teamă să nu fie „prins” de ofițerii pe care i-a comparat cu „bandiți”.
Echipele de mobilizare din Odesa au o reputație înfricoșătoare, fiind acuzate că iau oameni direct din autobuze și gări și îi trimit la centrele de recrutare. Bărbații care evită înrolarea încearcă să nu mai circule cu transportul public sau să meargă în locuri publice. „Mă simt de parcă sunt într-o închisoare”, a mărturisit Maksym.
Într-o dimineață, mai mulți ofițeri militari, conduși de veteranii Anatoliy și Oleksiy, au patrulat gara principală din Odesa, dar nu au găsit bărbați cu vârsta pentru înrolare. Anatoliy a recunoscut că mulți oameni se ascund de ei, iar alții reacționează agresiv.
La un centru de înrolare, un afiș anunța că voluntarii pot intra fără a sta la coadă, dar nu era nicio coadă. Un singur bărbat povestea că fusese prins de echipele de recrutare. „Ofițerii m-au înconjurat ca să nu pot alerga. Sunt devastat”, a spus el.
Vlad, unul dintre ofițerii din centru, a recunoscut că nu sunt voluntari dispuși să se înroleze în această perioadă. El a arătat dispreț față de cei care se ascund: „Cum pot să spun asta fără să înjur? Nu îi consider bărbați. Ce așteaptă ei? Dacă rămânem fără bărbați, inamicul va veni la casele lor, le va viola femeile și le va ucide copiii.”
Acțiunea de recrutare a creat diviziuni atât între cei care luptă și cei care evită recrutarea, cât și între femeile cu parteneri pe front și cele cu iubiți care se ascund. Recent, cineva a aruncat un exploziv în grădina unui ofițer de înrolare.
Bărbații care nu doresc să se înroleze nu au încredere în ofițerii care, conform unor acuzații, iau mită pentru a-i ajuta să evadeze din țară. Aceștia se tem, de asemenea, că nu vor fi instruiți corespunzător pentru lupte.
Vova, un inginer IT din Odesa, stă la ușa blocului cu fiica sa de șapte ani, folosindu-se de ea ca scut, știind că ofițerii nu-l vor lua dacă sunt împreună. Anul trecut, a fost amenințat cu pistolul și dus la un centru de înrolare. „Nu sunt militar, nu am ținut niciodată o armă, nu cred că pot fi de folos în prima linie”, a spus el.
El și alți bărbați care evită recrutarea invocă aceleași motive: o familie de întreținut sau o boală. Însă, dincolo de aceste scuze stă teama că în câteva săptămâni vor ajunge ca „carne de tun” pe front.