O echipă de cercetători a analizat 5 milioane de stele din Calea Lactee și a descoperit șapte candidate care ar putea avea sfere Dyson, potrivit unui studiu publicat pe 6 mai în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Ideea sferelor care înconjoară complet o stea pentru a capta energia solară a fost propusă inițial de recunoscutul fizician americano-britanic Freeman Dyson.
„Trebuie să ne așteptăm că, după câteva mii de ani de la intrarea în etapa de dezvoltare industrială, orice specie inteligentă s-ar găsi ocupând o biosferă artificială care înconjoară cu totul steaua mamă”, a scris Dyson într-un studiu din 1960. Conceptul, inspirat parțial de romanul științifico-fantastic „Star Maker” scris de Olaf Stapledon în 1937, se referă la o „colecție împrăștiată sau un roi de obiecte care se învârt pe orbite independente în jurul stelei”, după cum a explicat Dyson ulterior.
În cercetările sale, Dyson a subliniat că sferele ar emite căldură reziduală sub formă de radiație în infraroșu, sugerând că detecția acestui tip de radiație ar putea fi o metodă eficientă de a găsi forme de viață extraterestră.
Matias Suazo, autorul principal al studiului actual și doctorand la departamentul de fizică și astronomie de la Universitatea Uppsala din Suedia, a declarat: „Până acum, avem șapte surse care știm că strălucesc în infraroșu, dar nu știm de ce, așa că ele ies în evidență”. Acesta a avertizat că, deocamdată, nu există dovezi clare că cele șapte stele ar avea sfere Dyson în jurul lor.
„Este greu pentru noi să găsim o explicație pentru aceste surse pentru că nu avem destule date ca să demonstrăm care este cauza reală a strălucirii în infraroșu”, a mai spus Suazo. „Ar putea fi sfere Dyson pentru că ele se comportă așa cum prezic modelele noastre, dar ar putea fi și altceva.”
Printre cauzele naturale care ar putea explica strălucirea în infraroșu se numără o aliniere nefericită în timpul observațiilor, având o galaxie în fundal peste care se suprapune o stea, coliziuni planetare care creează resturi sau faptul că stelele ar putea fi tinere și, astfel, sunt încă înconjurate de discurile cu resturi fierbinți din care se vor forma mai târziu noi planete.
Descoperirile recente incluzând și un alt studiu publicat în luna martie, ce a folosit date similare și a identificat anomalii în infraroșu printre cele 5 milioane de stele din galaxia noastră, continuă să alimenteze interesul pentru căutarea sferelor Dyson. Gabriella Contardo, cercetătoare de la Școala Internațională pentru Studii Avansate din Trieste, Italia, a spus: „Avem 53 de candidate pentru anomalii care nu pot fi explicate bine, dar nu putem spune că toate sunt candidate pentru sferele Dyson pentru că nu ne-am uitat special la asta”.
Tehnologia și materia primă necesare pentru a construi astfel de megastructuri depășesc capacitățile civilizației umane actuale. „Sunt atât de mari încât tot ceea ce avem pe Pământ nu ar fi destul să le construim”, a spus Suazo, adăugând că, potrivit lui Dyson, „ar trebui să dezasamblăm planeta Jupiter – întreaga planetă pentru materia primă [necesară]”.