Reclamă

Din declarația finală a summit-ului G7, găzduit în sudul Italiei, va lipsi orice mențiune a dreptului la avort, din cauza opoziției premierului ultraconservator al Italiei, Giorgia Meloni.

Statele Unite, Franța și Uniunea Europeană doreau păstrarea formulei folosite în declarația G7 de la Hiroshima din 2023, care garanta „accesul la avort sigur și legal și la acordarea de îngrijiri după avort.” Cu toate acestea, președinția italiană a grupului celor mai dezvoltate economic democrații din lume s-a opus acestei formule.

În lipsa unui acord cu Giorgia Meloni, prim-ministrul Italiei, care asigură în prezent președinția prin rotație a G7, susținătorii dreptului la avort au renunțat la acest punct. Conform Agerpres, care citează AFP, acest lucru reiese din proiectul declarației consultat de acestea.

Anul trecut, liderii G7 se angajaseră și să „promoveze drepturile și sănătatea sexuală și reproductivă, complet, pentru toți.” Acest pasaj a întrunit consensul și la summitul actual din provincia Puglia, deși fără mențiunea explicită a avortului.

Un înalt oficial al Uniunii Europene a declarat presei că „apăram ceea ce se convenise la Hiroshima, unde textul a fost mai explicit, însă nu s-a putut ajunge la un acord.” Acesta a adăugat: „Important este că în text avem promovarea drepturilor sexuale și reproductive.”

Discuțiile au fost aprinse, iar replicile prin intermediul presei au fost acide. În special, între Meloni și președintele francez Emmanuel Macron. Macron a afirmat că „regretă” poziția Italiei, în timp ce șefa guvernului de la Roma l-a acuzat că face „campanie electorală cu ajutorul unui forum valoros ca G7,” în vederea alegerilor parlamentare din Franța, programate pentru 30 iunie.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro