Mai multe situri arheologice din Grecia, inclusiv Acropola din Atena, și-au închis joi porțile în cele mai fierbinți ore ale zilei, potrivit Ministerului Culturii. Primul val de zile caniculare din acest an este așteptat să atingă un „vârf” în cursul zilei de astăzi.
Pentru a doua zi consecutivă, turiștii nu au putut vizita Partenonul și alte capodopere antice aflate pe vârful Acropolei între orele locale 12:00 și 17:00 (09:00 – 14:00 GMT), a precizat Ministerul grec al Culturii. Serviciile meteorologice prognozau 41-42 de grade Celsius pentru joi în capitala Greciei și în regiunea sa Attica, ba chiar 43 de grade Celsius în unele locuri. La prânz însă, termometrul indica 37 de grade Celsius la Atena, potrivit site-ului Poseidon System.
„În cadrul măsurilor de protecție împotriva pericolelor generate de căldură”, mai multe situri arheologice din Creta, Dodecanez (sud-est), Ciclade și Peloponez (sud-vest) sunt, de asemenea, închise în timpul celor mai fierbinți ore, potrivit aceleiași surse. Alte situri de renume mondial, cum ar fi Delphi, Olympia și Knossos, rămân deschise fără întrerupere, a precizat ministerul.
Grecia, o țară mediteraneană obișnuită cu caniculele, se confruntă de mai multe zile cu temperaturi ridicate, iar un „vârf” de 43 de grade Celsius este așteptat joi în Peloponez și în centrul Greciei, potrivit serviciului național de meteorologie (EMY).
Riscul de incendii este „foarte ridicat” în opt regiuni, a avertizat miercuri Ministerul pentru Criză Climatică și Protecție Civilă. Temperaturile sunt așteptate să scadă începând de vineri.
Acropola din Atena, cel mai vizitat sit din Grecia, cu aproape 4 milioane de vizitatori în 2023, a mai fost închisă în iulie 2023, în timpul unui episod de caniculă de două săptămâni, fără precedent prin durata sa. La acel moment, Grecia era afectată de incendii devastatoare care au distrus 175.000 de hectare.