Reclamă

Angajații stației GPL din Crevedia au fost interceptați în timp ce discutau despre cum să-și potrivească declarațiile de la audieri, relevă stenogramele din dosarul exploziei în care au murit 6 oameni și peste 50 au fost răniți. În unele situații, aceștia și-au dat seama că ar putea fi înregistrați și au trecut pe o aplicație criptată sau au șters conversațiile.

Prima conversație telefonică dintre martori arată că aceștia discutau despre ce vor declara în timpul audierilor și se asigurau că narativele lor se vor potrivi, inclusiv în privința modului de transfer al gazului dintr-o cisternă în alta.

Într-o a doua conversație, un angajat îi spune unei persoane neidentificate că a șters toate mesajele care l-ar fi putut incrimina. O altă discuție relevă că se așteaptă despăgubiri pentru a nu dezvălui transvazările ilegale, menționând că au probe clare care i-ar putea incrimina pe patroni.

Într-un alt moment, angajații își dau seama că ar putea fi înregistrați și decid să mute discuțiile pe o aplicație criptată sau să șteargă conversațiile.

Expertiza specialiștilor a constatat 9 explozii, prima dintre acestea fiind provocată de o scânteie generată de lovirea cisternei cu un obiect metalic. Patronii stației GPL de la Crevedia, Daniel Ionuț Doldurea și Cosmin Ionuț Stângă, au fost trimiși în judecată pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, precum și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

Conform procurorilor, „în perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, în calitate de asociați și administratori, au promovat în cadrul societății o politică de funcționare bazată pe încălcarea repetată a dispozițiilor legale în materie de securitate și sănătate în muncă, precum și a celor privind operațiunile de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL, la punctul de lucru neautorizat din comuna Crevedia.”

Procurorii afirmă că acest comportament a creat premizele producerii primei explozii urmate de incendiu pe 26 august 2023, datorită unui defect de etanșare la unul dintre furtunurile de transvazare, conducând la formarea unor nori de GPL în amestec cu aerul și la alte 8 explozii succesive.

De asemenea, procurorii susțin că Stângă și Doldurea nu au luat măsurile legale de securitate și sănătate în muncă, generând astfel premisele producerii unui accident colectiv cu victime omenești.

În plus, aceștia sunt acuzați că „în perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, au pus la dispoziția angajaților o pompă mobilă improvizată, neautorizată și cu vicii de funcționare, determinându-i pe angajați să o utilizeze în procesul de transvazare,” facilitând producerea tragediei din 26 august 2023.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro